fbpx

Inzake

Ab Schuitevoeder

Van passie naar professionele chef

Een geboren Amsterdammer, maar Ab Schuitevoerder  woont nu alweer 25 jaar in Amstelveen en heeft daar zijn eigen cateringbedrijf, Ab’s Cookery. Met het motto ‘onbezorgd en puur genieten’ vindt hij andere mensen verwennen met lekker eten het leukste wat er is. Het eten moet kwalitatief hoogstaand zijn, het moet er goed uit zien en bereid zijn met de beste producten.

Inzake

Inzake is een online magazine waarin De Relatiemarketeers de persoon achter de ondernemer laat zien. Ik, Hans Breuker, eigenaar van De Relatiemarketeers, ken Ab van de ondernemersvereniging Amstelveen waar Ab geregeld zijn heerlijke kookkunsten vertoond. Ik wilde graag meer van hem weten. Een inspirerend verhaal waarbij mijn visie op ondernemen wordt bevestigd: doe wat je leuk vindt, werk hard en succes volgt.

En van kleding naar koken

Ab Schuitevoerder heeft eigenlijk eerst iets heel anders gedaan. Hij zat in de kleding import en agenturen. Hij moest hiervoor twee keer in de maand naar Zuid-Duitsland voor een aantal dagen. Nadat hij ziek werd, kon hij dit vak niet meer uitoefenen, omdat het fysiek te zwaar was. Daarnaast drukte deze baan ook op zijn gezin, omdat hij vaak niet thuis was. Hij moest rustiger aan doen.

“Toen ben ik in 2009 gaan doen wat ik mijn hele leven graag had willen doen, en dat is koken voor andere mensen. Ik dacht ook dat dit een stuk rustiger zou zijn, maar dat was een misrekening, haha. Ik kreeg het drukker dan ooit, maar ik doe wel echt waar ik heel veel plezier in heb.”

Hoe maak je zo’n switch?

 

Ab Schuitevoerder heeft geen koksopleiding gedaan. Hij heeft zichzelf ontwikkeld tot een professionele chef. “Ik had al enige kennis vanuit mijn hobby voor koken wat ik al mijn hele leven doe, en toen heb ik die hobby geprofessionaliseerd. Het is veel doen, lezen, filmpjes kijken en veel in contact zijn met andere professionals. Daar leer je van.”

“Elke chef doet overal inspiratie op, niets komt vanzelf. Je doet ideeën op bij andere chefs en in het buitenland bijvoorbeeld. Daar doe je dan vervolgens je eigen ding mee,” aldus Ab.

 

Waar kunnen we jou om vier uur s’ nachts voor wakker maken?

Zonder enige twijfel zegt Ab: “oesters!” Oesters, maar ook coquilles vindt hij heerlijk. “Iedereen houdt van oesters, maar je moet eventjes durven. Als je de eerste oester hebt gegeten in je leven, dan vind je hem niet lekker. Dan smaakt het naar een weke hap snot. Die tweede wordt al lekkerder, en als je de derde eet, dan wil je nooit meer zonder!”

Van heel klein tot aan heel groot

Ab Schuitevoerder heeft geen vast personeel. Hij kan worden gezien als zzp’er, maar hij heeft een aantal betrouwbare mensen om zich heen verzameld. Vaklui, zowel in de keuken als de bediening. Ab doet allerlei verschillende evenementen. Thuiskookclubs, wat vooral vriendenclubs zijn geworden. Bij mensen thuis of op locatie geeft hij kookworkshops. Daarnaast verzorgt hij ook privé diners, walking dinners, seated dinners. Hij doet uitvaart- en bruiloftcatering, en ga zo maar door. De aantallen variëren van 6 tot 600 personen.

“Ik heb een klein bedrijf, maar dat wil niet zeggen dat we geen grote dingen doen.”

‘De catering is vaak bepalend voor de geslaagdheid van het evenement’

Ab onderscheidt zich door zijn persoonlijke contact met de klant en reageert altijd binnen een uur waarop de aanvraag binnen komt. Hij gaat graag eerst vrijblijvend bij zijn klanten langs om de exacte wensen te horen en om ze te leren kennen.

'​Een onvergetelijke avond neerzetten met mooie, toegankelijke, eerlijke én heerlijke gerechten. Dat is mijn passie' ​

Het is voor hen ook belangrijk wat voor vlees ze in de kuip hebben. “Of het nou een uitvaart, een bruiloft, of een ander soort evenement is, vaak is de catering de sluitpost voor het slagen van het betreffende evenement. Ik acht dat zeer hoog.”

Dankbaar werk

Naast feestelijk evenementen en diners zijn er ook serieuzere momenten; “zoals de laatste maaltijd van een ALS patiënt koken. Ook werd ik een keer opgebeld door vrienden van een echtpaar waarvoor ik al vaker had gekookt, ook toen hun dochtertje was geboren. Anderhalf jaar later is dat meisje overleden aan een hersenvliesontsteking. Hun vrienden wilden hen een diner aanbieden en dat door ons laten verzorgen, zodat ze hun zinnen konden verzetten. Dat zijn geen feestelijke dingen, maar mijn werk is wel heel dankbaar op zulke momenten.”

De toekomst

Als chef ben je altijd bezig met het her ontwikkelen van gerechten. Dit stopt nooit. Volgens Ab gaat zijn bedrijf verder niet veranderen, want hoe het nu gaat werkt goed. Maar wat de rest van 2020 brengt, is een hele grote verrassing. “Het staat nu door de Corona crisis volledig stil.”

Ab’s Cookery 

www.abscookery.nl

info@abscookery.nl 

020 640 44 34 of 06 24 782 435

Jeanne d’Arclaan 13

1183 AX

Amstelveen

Linkedin

Instagram

Ab’s Cookery

De Relatiemarketeers laat je horen. 

We maken jouw marketing persoonlijk en entertaining.

www.derelatiemarketeers.nl

020- 261 94 05

Ziederij 1

1185 ZD

Amstelveen

Andere blogs en artikelen:

Altijd een goed idee voor:
.
Scroll naar top