fbpx
Daniel Kuipers in De Relatiemarketing Podcast

Daniel Kuipers in De Relatiemarketing Podcast

Dit mag je niet missen. Jarenlang heb ik hier weinig aandacht aan besteed. Ik vond SEO maar voor pussycats die niet durfde te verkopen. Ik ben geconditioneerd om te rammen, te sleuren en te trekken. Denk je er aan om te starten met de optimalisatie van je website door te werken aan Search Engine Optimisation dan is dit een podcast waar je een twijfelende marketeer hoort die een SEO expert aan de tand voelt. 

En de SEO expert van Online Marketing agency is Daniel Kuipers die stand houdt… Behalve met email marketing daar doet ie niks aan maar daar gaat hij natuurlijk aan beginnen 🙂

Check hieronder de uitgeschreven podcast.

Relatiemarketing podcast

 

Welkom bij de relatiemarketing podcast, mijn naam is Hans Breuker van de relatiemarketeers.

Vandaag;  haleluja.

Ok ik moet zeggen, ik ben om. Ik vond dus eigenlijk search engine optimization een beetje voor pussies, maar ik ben daar dus stiekem een heel klein beetje van afgestapt, en dat komt door onze gast van vandaag: Daniel Kuipers van Online Marketing Agency. Deze gast weet volgens mij meer van SEO dan google zelf. Ik weet het niet, tenminste, daar lijkt het op.

Het was echt een diep, diep inhoudelijk gesprek, dus ga zitten met een kladblok, en laat je schoolen over hoe je Search Engine Optimization opzet voor het success van je bedrijf, want dit is echt echt echt superinhoudelijk en natuurlijk hartstikke leuk zoals je gewent bent van dit stamtafel gesprek.

Enjoy de relatiemarketing podcast met Daniel Kuipers!

Redactie: de podcast is getranscribeerd en niet geredigeerd dus er zitten spel-en typefouten in.

Introductie Daniel Kuipers

Hans: Gisteren was je hier ook in de buurt toch?

Daniel: Ja gisteren was ik in Amstelveen, Den haag, Zoetermeer.

H: En waar kom je ook weer vandaan?

D: Ik kom oorspronkelijk uit Duiven, maar ik woon in Ede.

H: Je woont sinds kort op jezelf toch?

D: Ja samen met mijn vriendin.

H: Ik heb iets voorbereid

D: Je hebt iets voorbereid? Zo

H: Nou het is niet heel veel. Hoe lang heb je nu een online marketingagency?

D: Anderhalf jaar, zoiets. Ik had de domeinnaam iets langer. Altijd wel een leuk verhaal om te vertellen; Ik was op zoek naar een bedrijfsnaam. Nou ja wat ga je dan doen googlen; online marketing en dat soort dingen, ter inspiratie. Vroeger kon je domein namen veel makkelijker opzoeken. Je typte dat gewoon in bij hostenet; online marketing. En de eerste die omhoog kwam was onlinemarketingagency, dus ik dacht; dat is het, dat moet ik doen

H: En die was nog vrij?

D: Ja die was nog vrij. Die heb ik toen aangeschaft en zo is het eigenlijk begonnen

H: En hoe lang is dat geleden?

D: Bijna twee jaar geleden

H: En hoe oud ben je?

D: Vijfentwintig

H: Vijfentwintig is ie dames en heren. Dat is wel echt jong nog. Toen ik 25 was, volgens mij werkte ik nog maar net zelf, nog maar een jaartje bij, uhm, ik weet niet eens meer waar ik werkte. Gewoon kort. Jij bent dus 25 en je bent al 2 jaar ondernemer. Dus op je 23e begonnen?

D: Ja ik heb de minor ondernemerschap gedaan, toen heb ik ook een business plan geschreven. Toen wist ik al; dit is mijn doelgroep, dit is waar ik heen wil, dit is wat ik kan en wat ik nodig heb. Dat ben ik gewoon gaan invullen eigenlijk.. Nooit meer achterom gekeken

H: Want wij kennen elkaar via Leon Kats, die is ook in de podcast geweest. Dat is jou neef

D: Ja, dat klopt

H: is het eigenlijk een directe neef?

D: ja, dat is een directe neef inderdaad ja

H: Dus, ik had een bedrijf met Leon en wij zaten met elkaar in een ruimte en hij zei; ‘mijn neefje die heeft ook een bedrijfje, is ook een beetje bezig, die help ik af en toe’.

D: Eigenlijk andersom geweest hoor

<lachen>

H: Nou inmiddels denk ik wel. Dus maar ja als iemand zegt; ik heb een neefje die ook een beetje… dan denk je aan een 15-jarig jochie, weet je wel. Ergens op een zolderkamertje die een beetje aan het aanklooien is. Maar jij was wel al heel snel serieus, toch?

D: Ja, ik ben eigenlijk altijd met alles serieus, ik doe geen dingen half. Wat grappig is; Leon en ik kennen elkaar al sinds we klein zijn, maar we zijn nooit echt goeie neven van elkaar geweest ofzo, dat is echt pas begonnen met samenwerken. En we spreken elkaar nu elke dag. Ik spreek hem soms vaker dan mijn vriendin bijvoorbeeld. Zeker vaker dan mijn ouders

H: En waar hebben jullie het dan over?

D: Veel business. Gewoon leuke ideën maar ook hoe het met elkaar is, ‘hoe is het me de kids’, ‘Hoe gaat het bij jou’, ‘hoe loopt het’, ‘heb je vragen’, dat soort dingen. Veel gesproken berichten. Via WhatsApp krijk ik alleen maar gesproken berichten.

H: Ja dat haat ik. Echt haaat. Dan zie ik bijvoorbeeld 17 seconden staan, of 30 seconden, moet ik dat nu gaan luisteren van jou? ‘Bepaal jij, nu, dat ik mijn tijd zo ga indelen dat ik dat hele bericht moet gaan afluisteren? Ik dacht het niet he.

D: Leon en ik hebben een record volgens mij, van 7 minuten, volgens mij was ik dat, en hij had er een van 6 en een halve minuut. Gewoon alleen maar bullshit, gewoon alleen maar onzin.

H: En dat luister je ook af?

D: jaja, dat luister ik af, ja

H: Bijzonder, man, dat is misschien het leeftijdsverschil, ik weet het niet.

Desmond: Ik wordt ook al gek bij 1 minuut. Moet ik 1 minuut naar jou stem luisteren?

H: Eigenlijk moet je het gewoon specifiek doen om iemand te fucken.

D: Ik doe het in principe bijna naar iedereen. En ik heb bijvoorbeeld met een jongen waar ik heel veel mee samen werk. Ik stuur altijd gesproken berichten maar ik krijg altijd getyped terug. Ziet er heel gek uit. Ik praat tegen hem en hij typt terug.

H: Ja het is wel sneller.

D: Ja daarom

H: Ja, ik heb ook een tijdje wel gedicteert, dus dat ie dat typed. Dat werkt eigenlijk ook bizar goed

D: Even wat drinken

H: Ja hoor. Eten is lastiger. Laatst had ik ook een andere podcast, toen hoorde je <slurp geluid> Verschrikkelijk. En jij met die appel vorige keer. Is het geluid goed, Desmond?

De: Ja, is meer dan uitstekend

H: Meer dan uitstekend, we hebben maar 1 microfoon in plaats van 2 want de audio was soms een beetje rottig. Waar ik echt bewondering voor heb, jaloers klinkt negatief, is dat je doet echt twee keer per week een blog schrijven, toch?

Blog advies en resultaten

D: Ja. Deze week maar eentje, maar dat is een blog van zes a zeven duizend woorden, dus dan mag het van mezelf

H: Mag van jezelf?

D: Dan mag het van mezelf inderdaad ja.

H: Zes a zeven duizend woorden, en dat is een van de dingen die je consequent doet sinds de start van je bedrijf, volgens mij?

D: Ja. Ben ik in januari 2018 mee begonnen. Eerst gewoon 1 per week, en nu ben ik naar 2 per week gegaan. Omdat het gewoon super veel oplevert. Autoriteit, klanten, dat soort dingen, werkt voor mij gewoon heel goed. Ik ben toevallig gisteren nog gebeld, van ‘hey Daniel, ik was een blog aant leven over facebook. Ik weet niet meer hoe ik op je website terecht kom, maar wil je bij me langskomen’, dat werkt gewoon super goed. Dat is echt heel bijzonder.

H: En er is zo veel content te schrijven.

D: Ja. Kijk natuurlijk, ik doe veel inspiratie op door het internet, maar ik heb een lijst op mijn laptop met blog onderwerpen van 6 of 700. Gewoon dingen die ik dagelijks tegenkom, zoals ik nu met jou zit, jij zegt ‘Daniel hoe zit dit?’ Dat is voor mij een perfect blog onderwerp. Ik ga naar netwerk borrels puur om mensen te vragen ‘hey waar loop je tegen aan?’, ‘Wat is jou uitdaging?’. Hij zegt; “ja ik weet niet hoe ik een linkedin post moet maken”. Hey; blog onderwerp. Alles wat ik om me heen hoor is een blog onderwerp. En dingen die voor mij heel normaal zijn, het bedenken van een bepaalde campagne, of het schrijven van een tekst, is voor andere mensen uniek. Dus, misschien één keer in het jaar googlen ze daar op en dan komen ze bij mijn post uit, en voor mij is dat dagelijkse content, dus dingen die je dagelijks doet kan voor iemand anders heel uniek zijn. Zo kan je altijd content blijven publiceren.

H: Ja, bizar man. En dat levert ook het meeste op bij jou qua leads?

D: Ja, ik wist dat je het zou gaan vragen. Ik had gisteren gekeken. Gewoon 80-90% via mijn website komt gewoon organisch binnen. Ik zou mijn hele business kunnen runnen op twee blogs per week schrijven, en verder helemaal niks te doen. Dus dat is wel heel tof.

SEO pussycats

SEO voor pussycats?

H: Ik heb wel eens een blog geschreven ‘SEO is voor pussies’

D: Daar had je mij in genoemd inderdaad.

H: Niet om jou te dissen, toch? Neem ik aan?

D: nee, was gewoon meer om te verwijzen volgens mij.

H: Dat is misschien mijn achtergrond. Weet je, ik vind het lekker om die push te doen. Ik heb een product en daar wil ik mee rammen, weet je. Bellen, direct mailings, adverteren. Pushen. Ik vind dat past ook bij me. Lekker, weet je. Aan de andere kant is het natuurlijk wel zo dat, je kan dat wel vinden, vanuit mijn, weet ik veel, gekke psychologie, of mijn ervaring. Maar, je moet het ook een serieuze kans geven om dat te doen natuurlijk. Dus ik ben daar wel een heel klein beetje voor aan het zwichten. Tuurlijk kan het allebei. Eigenlijk is het mooiste als je het allebei hebt

D: Staat in mijn planning. Ik heb een doel gesteld, voor mezelf. Tienduizend unieke bezoekers per maand. Dan ga ik met email marketing aan de slag. Ik heb onderaan een paar paginas ‘meld je aan voor de nieuwbrief’, dat levert al 20 of 30 hits op terwijl daar nog nooit een bezoeker direct naar toe is gegaan. Dus ik heb voor mezelf de regel gesteld; zodra ik 10000 unieke bezoekers per maand hebt dan heb je een heel mooie database. Dat is gewoon een heel mooi aantal bezoekers. Dan is het ook heel makkelijk om met email marketing te starten. Als je dan een popup op je website gooit, krijg je 1 tot 3 % reactie. Dan heb je zo honderden mensen op je mailinglijst.

Daniel Kuipers over Concurrentie

H: Ja dat heb je goed, 1 tot 3 procent is wel gemiddeld, ja. 3 is al hoog hoor. Maar jij zit zo in die kennis dat mensen het wel willen. Maar je concureert wel met anderen, eigenlijk met iedereen die in de online marketing zit, toch?

D: Ja en nee. Ik zie mensen eigenljik niet als concurentie. Iedereen doet het op zijn eigen manier, iedereen heeft zijn eigen discipline. Er zijn heel veel jongens die SEO specialist zijn, online marketeers, online marketing bureaus. Iedereen doet het op zijn eigen manier. En er is in online marketing gewoon geen goed of fout. En dat klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb wel eens marketeers horen zeggen ‘ja eze campagne werkt supergoed bij deze klant’. Ik zeg ‘nou, heb je het wel eens bij een andere klant geprobeerd? ‘ja dat gaan we doen’. En wat bleek nou; dat werkte helemaal niet. Wat bij jou heel goed werkt, kan bij iemand anders niet goed werken. Het vershilt zo per website en het codewoord met SEO, met social, met online marketing, is gewoon ‘proberen’. De formule vinden die voor jou werkt, en daar op doorgaan.

H: En de creatieve component?

D: Ik zie mezelf niet echt als creatief. Wat ik heel belangrijk vind is dat het werkt, en of dat nou mooi is, lelijk is, gek is, vreemd is, of heel normaal, dat maakt mij niet uit.

H: Als je zegt ‘proberen’ dan neem ik aan dat je dus verschillende invalshoeken probeert. Dat is ook creatief, toch? Verschillende teksten, verschillende afbeeldingen. Begin je dan ook, binnen die SEO, soort van; ‘Ok, wat is je propositie als bedrijf. Waar wil je heen, wat is je buyer persoonlijkheid’?

D: Het is wel belangrijk, maar dat ligt echt aan de klant. Kijk als je een hele kleine klant hebt is daar geen ruimte voor. Maar bijvoorbeeld voor een van mijn klanten ‘Lassie’ zijn we aan het bloggen, en op een gegeven moment vraag je ‘waar ga je over bloggen?’. Ik heb voor mezelf even een customer journey uitgeschreven; iemand die met rijst bezig is, wat vraagt die zich af? Bijvoorbeeld ‘hoe kan je het lekker bereiden’, ‘hoe kan je het invriezen’, ‘hoe kan je het opwarmen’, ‘hoe kan je het bewaren’. Dus er zijn heel veel dingen en daar denk ik dan over na, en dan schrijf ik daar content over. Maar dat is heel afhankelijk van het doel. Kijk wat een klant wil bereiken. Is dat zo veel mogelijk mensen, zo kwalitatief mogelijk de website laten bezoeken? Bij een andere klant is het bijvoorbeeld leads genereren.

H: Maar je zegt ‘zoveel mogelijk mensen, zo kwalitatief mogelijk de website laten bezoeken’ Wat is ‘zo kwalitatief mogelijk de website bezoeken’?

D: Videos bekijken, recepten heel lang bekijken, doorklikken…

H: En dat meet je dan ook?

D: Ja dat wordt allemaal gemeten

H: Of met die heatmaps?

Hotjar

D: Ja met Hotjar ja

H: Juist, dat je kan zien waar mensen kijken?

D: Ja, je kan zien waar mensen klikken, en hoe ze hun muis bewegen en hoe ze scrollen. Maar wat je ook kan doen is je kan letterlijk een recording aanzetten, je scherm wordt gewoon opgenomen. Kan je zien waar mensen hun muis naartoe bewegen. Het is fantastisch. Met Lassie ook, elke maand zet ik een aantal aannames neer, dan bekijk ik de recordings, ik bekijk de fouten, uit de heatmaps, en ik zie ‘mensen haken hier af, waarom?’ Ok ik gok dat het dit is, dan ga ik naar de webdeveloper toe, die past het toe, en we zien ‘hey, het resultaat stijgt’, of ‘mensen klikken verder door’. En dat is heel mooi. Iedereen kan met een heatmap aannames op gaan zetten. Hotjar is gratis, in het begin, uiteindelijk heb je er wel restricties aan, maar dat kan iedereen dus gebruiken.

H: Ja maar geen hond gaat dit doen. Als ik dit hoor krijg ik al pijn in mijn buik. Echt serieus. Ik vind het ook ontzettend niet leuk, maar ik weet wel, het is super nodig, het maakt geen reet uit of je het leuk vind of niet. Het is gewoon nodig. ‘waar haken mensen af’Je website is zo extreem belangrijk.

 

Website SEO proof maken

D: In een online marketing campagne is dat het centrale punt.

H: Dat is je thuis

D: Ja precies, dat is je thuishonk. Daar kun je mensen aan je binden, je kan ze behandelen zoals je zelf wil. Je hebt geen andere problemen, of restricties.

H: Ik zat te denken over deze podcast want je hebt zoveel kennis. Normaal gezien is deze podcast een soort van kroegavond met een marketing tintje er aan. Maar ik dacht, voordat we van de hak op de tak gaan, misschien is het leuk, omdat het toch mijn podcast is. Kijk heel veel mensen doen nog niks. Meeste mkb bedrijven doen misschien wat ad words, hebben wat blogjes staan. That’s it. Zoals je weet ga ik een nieuw label lanceren; emailsuccess.nl. Hoe begin ik?

D: Leuke vraag eigenlijk. Waar ga je beginnen, wat wil je uitstralen. Ok; ‘wat is uiteindelijk je doel?’ Waar zou je willen staan, hoe zou je mensen willen benaderen. Het is heel belangrijk om te weten wat je propositie is, wat je producten zijn, maar als we het puur even over de uitvoering hebben, over de SEO, dan ga ik er van uit dat je dat al hebt vastgelegd.. je moet gewoon een goeie website hebben die goed in elkaar . ik zou starten met wordpress bijvoorbeeld. En ga gewoon naar bestpractices kijken. Heb je bijvoorbeeld een specifieke landings pagina. Vertel heel erg duidelijk wat je product of dienst oplevert. Vertel vervolgens wat je doet en vertel wat andere mensen daar van vinden. Als je die dingen tackled heb je eigenlijk al een hele mooie landingspagina.

Dat is het begin

D: ja. Het AIDA model, die ken je vast ook wel. Attention, Interest Desire Action. Daar kun je een pagina helemaal mee opbouwen. Zorg dat je je website vult met dingen die jij belangrijk vind en die je klanten belangrijk vinden; over ons, diensten, contact, dan heb je gewoon een hele mooie basis staan. Dat moet gewoon goed staan. In negen van de tien gevallen kom ik dan om de hoek kijken. Dan heb je SEO nodig. Terwijl het eigenlijk andersom moet. Wat je eigenlijk moet doen, je moet op voorhand SEO research gaan doen, je moet je keywords achterhalen, je structuur bepalen, je website layout bepalen. En als je dat hebt gedaan dan kun je je website gaan bouwen. Eigenlijk moet je op voorhand technische structuur gaan maken, dit keyword zet ik daarneer, dat keyword daar, zodat je eigenlijk een soort van plattegrond hebt. Dat is eigenlijk de beste start die je kan maken.

H: Want nu ben ik nog kaal. Er is nog niks

D: Dan zorg je dat je een goeie website hebt staan. Die moet je allereerst helemaal meetbaar maken.

H: Maar wacht even, stapje terug. In mijn geval, ik ga me richten op online bureaus. Dat is een beetje de schoenmaker met zijn lelijke schoenen. Heel veel online bureaus hebben wel een nieuwsbrief, maar hebben het vaak te druk om te schrijven. En ze weten de potentie er van, ze zien de problemen, ze weten alles, ik hoef ze niet te vertellen waarom ze het moeten doen. Maar vaak ontbreekt het aan tijd, en prioriteiet. Ik heb een voordelig tarief, 225 euro per maand, daar kunnen ze het bijna zelf niet van. Dus op die manier denk ik dat het een interessante doelgroep is. Als je dat dan weet; ‘ok, dat is mijn doelgroep, in eerste instantie ga ik gewoon voor één niche doelgroep. Dat is het beste heb ik me laten vertellen.

D: Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Het is heel goed om duidelijk je boodschap te hebben en duidelijk je niche te hebben, maar als we even kijken naar SEO; je kunt wel een bepaalde niche hebben, maar aan een bepaald zoekwoord kun je niet zien wat de zoekintentie is, dus als iemand googled op ‘email uitbesteden’, of dat een online bureaus is, dat weet je niet. Daarom is relevantie tussen Google en je website is key. Wat je in de meta omschrijving neerzet is super belangrijk. Als je daar al gaat filteren op een niche; ‘wij hebben email uitbesteden voor online bureaus’. Je hebt een ander partij die zich niet mee kan identificeren maar die wel die keyword gebruikt, die ben je dan kwijt. Dus dat is zonde. Een niche is heel belangrijk, absoluut, maar…

H: Dan zou je dat beter in een landings pagina kunnen doen

D: Precies. Kijk en als je weet dat 80-90% van je klanten in twee of drie doelgroepen valt dan kun je inderdaad een landingspagina maken; ‘email marketing uitbesteden’, dan bijvoorbeeld voor loodgieters, makelaars en nog wat. Dan spreek je ze heel duidelijk aan.

H: Dat zie je ook heel veel; online bureau Amstelveen, online burea Uithoorn. Allemaal verschillende landings paginas zodat mensen….. toch, dat zie je ook heel veel. Ik denk dat uiteindelijk Google daar ook een streep door zal zetten.

D: Ja, absoluut. Ja en nee, daar zijn de meningen ook heel erg over verdeeld. Ik weet een hele hoop marketeers die zeggen ‘nee joh dat werkt niet’. Maar ga het maar eens proberen. Leon is een apart geval. Leon doet het op de meest SEO onvriendelijke manier. Hij kopieert een tekst, en past alleen de stad aan. Elke marketeer, elke SEO specialist zegt; moet je niet doen, werkt niet. Ik zou het niet adviseren, want het is allemaal dubbele content. Maar Leon staat op webdesign Utrecht op 1, Ede op 1, Arnhem op 4. Terwijl hij nul SEO heeft gedaan.

H: Dat komt omdat hij veel authoriteit heeft.

D: Ja, dat komt onmdat zijn domein al 10-15 jaar oud, zelfde ip, hij heeft nooit fratsen uitgehaald en het tot nu toe altijd goed gedaan.

H: Maar goed, daar kun je niet tegenop. Ik begin nu. Mensen die luisteren en denken ‘ik ook’, hebben misschien drie jaar de website in de lucht, dat is het dan. Om terug te gaan, je hebt een blanko canvas. Je gaat goed kijken naar wat je wil dat mensen zien. Die H1 koppen; email marketing uitbesteden, wat het resultaat daar van is. Je vertelt je dienst, je vertelt mooie referenties. Dan ga je dus niet dat helemaal schrijven op je niche, dat hou je een beetje op de resultaten van je dienst, niet zozeer op de doelgroep die je hebt.

D: Ja, in bepaalde gevallen. Als je weet dat 100% van je klanten online bureaus zijn, schrijf daar dan absoluut voor. Maar als we het even puur over SEO hebben is dat moeilijkt te bepalen. Omdat we die zoekintentie niet kennen.

H: Weinig mensen zoeken echt naar email uitbesteden. Ik heb eens gekeken, valt mee, 400 of zo per maand.

 

Social Media en SEO

D: Ja valt mee. Het is ook een middel. Ik merk ook het ook. Ik krijg een belletje; ik wil social media gaan doen. Mijn eerste vraag is: waarom. ‘Ik heb niet genoeg klanten’. Ja dat is een hele andere vraag. Dan zeg ik in 9 van de 10 keer; ga naar SEO kijken. Lange termijn, continue stroom van leads. Het is iets wat je een keer neerzet, vervolgens alleen maar bijhouden. Terwijl met social media; je moet elke week nieuwe campagnes bedenken, monitoren, het is heel veel werk. Je bouwt er niets mee op behalve een brand of following. Maar in mijn optiek  veel minder te monitoren, en te monetizen, om daar leads uit te halen, dan SEO.

H: Potverdikkeme, daar heb je wel echt gelijk in. Nu probeer ik echt iets daar tegenover te brengen. Het is minder engaging, toch? Je hebt gelijk, het is een beetje het onroerend goed, vastgoed, online. Aan de andere kant, met social media daar heb je echt je engagement, je zit echt constant letterlijk in iemands in iemands tijd.

D: Om top of mind te hebben.

H: Ja. Het probleem met SEO vind ik, of het probleem, waardoor je daar niet zo snel op wilt gokken is dat je niet perse intentie creëert. Dus natuurlijk is het zo dat je als er koopintentie is, SEO is het allerbelangrijkst, en SEA, want er is een duidelijk behoefte, en hopelijk ben jij de beste om die te vervullen. Aan de ander kant zijn er ook genoeg producten en duizenden diensten waarvan je geen koopintentie hebt, waar die latent is. Lassie bijvoorbeeld. Heel veel mensen denken misschien Lasssie is rijst, moet je daar awareness voor creeren? Dan is social media wel een supergoed platform om nieuwe klanten te krijgen daarin. Dus het is nooit of het een of het ander.

D: Kijk ik ben echt een SEO man, het is mijn passie, mijn liefde ligt er. Social media; fantastisch kanaal. Daar is het bij mij mee begonnen. Vroeger een facebook pagina gehad en verkocht. Email marketing; ook een fantastich kanaal. SEA ook een fantastich kanaal. Maar het is heel goed om na te gaan; wat zijn de doelen. Wat zijn de middelen van een ondernemer. SEO is gewoon lange termijn. Als je nu iets uitvoert daar pluk je jaren de vruchten van. SEA campagne, heel tof, maar die moet je eerst opzetten, dan moet je gaan testen of het werkt, dan ben je zowiezo wat leergeld kwijt. Daar moet je continue voor betalen. Mocht het een keer minder goed gaan met je bedrijf, dan denk je ‘shit, daar heb ik geen tijd meer voor, of het is te duur, dan kan je altijd terugvallen op je SEO. Ik zeg altijd; je moet bepaalde tools hand in hand inzetten. Om even terug te refereren naar zo’n customer journey. Welke fase zitten mensen? Is dat in de awareness? SEO kan perfect bij awareness passen. Bij elke fase kan die goed inpassen.

H: Hoe bedoel je SEO awareness creeren? Als je niet weet dat je email marketing kunt uitbesteden, hoe ga je dat SEO technisch inrichten. Je zou misschien kunnen kijken naar ‘hoe besteed je je tijd meer’, of hoe kun je beter efficienter werken en daar zou je dan blog berichten over kunnen schrijven.

D: Ik kan een dienst creeren. Ik kan zeggen, hey als voorbeeld ik zit zelf in SEO maar bijv ik heb een blog geschreven over blogonderwerpen. Van hoe je die het best kan verzinnen, daar heb ik tools voor. Dan kan ik awareness creeren voor een bepaald product, bijv. Of voor een dienst of voor mij bijv. Ik kan ook 9 tools noemen maar voor de 10e kan ik zeggen je kan ook  mij inhuren. Heb ik in dit geval niet gedaan. bij SEO heb je wel veel invalshoeken die je kan proberen.

H: Ik was al begonnen aan een blogje over die content strategie. Wat het is, blogschrijven, dat het content marketing is. Ik denk dat daar wel een shift in gaat komen, dat veel mensen nu een blog laten schrijven, die over het algemeeen goed zijn gedaan voor SEO maar met hele lelijke teksten. Teksten die je echt niet wil lezen, waardoor je hoog rankt, wat ik prima vind

H: Miscchien kun je die glazen langs elkaar los  zetten dan rinkelt het niet zo. Het is super professioneel.

<gelach>

H: Gezellig omgevingsgeluiden

D: Erg toegankelijk

https://seoanalyst.me/tips-to-optimize-bert-google-ai-update/

SEO Content en techniek (en Bert ja…)

H: Ja dat hoop ik. Dat wil ik. Ja kan ook niet anders. Maar, dat er zoveel SEO teksten op internet staan die niet te lezen zijn! Dus ik denk dat daar op een gegeven moment wel een slag in gemaakt moet worden. Ik kom op een website, ik ben geïnteresseerd in een onderwerp, ik krijg zo’n kut tekst voor me, maar er wordt geen, of weinig echte realistische mening en originele schrijfstijl aan gekoppeld. Ik denk dat dat moet gaan veranderen en ik denk ook dat Google daar volop bovenop zit.

D: Google heeft sinds kort nieuwe update gelanceerd. Google Bert update

H: Bert?

D: Ja Bert, heel tof. Nieuw algoritme om teksten beter te snappen. Het focused meer op de longtail keywords. Niet bijvoorbeeld een keyword als ‘zoekwoord’, maar ‘zoekwoord bepalen’, of ‘zoekwoord bepalen met een programma’. Dus langere keywords. Daar is dus algoritme voor gekomen. Inmiddels wel of nog niet uitgerold nu in Nederland. Daar zijn ze nu mee bezig. Wat je net aangeeft. Er zijn heel veel partijen met hele goeie content. Er kwam ooit een keer een klant bij mij, hij zegt: “Daniel, ik heb echt de beste content van heel Nederland”. Dat klopte ook. Hij had experts, professoren, inhouse schrijfster. Zijn SEO was perfect. Alleen SEO is niet alleen content. SEO is ook techniek en ook link building. Zijn techniek was een zesje zeg maar.

H: Wat is dan techniek?

D: Hoe snel is je website. Heeft ie een H1 en een H2? Hoe is de structuur? Hoe schoon is de code? Zit er structuur data in? Allemaal technische aspecten waar Google naar kijkt. Heeft de website een sitemap, een robot … staat ie in de index, staat de website op de disallow? Allemaal belangrijk. Dat is de technische basis. Aan de andere kant heb je ook nog eens het link building verhaal. En hij had helemaal geen backlinks.

H: Dus zijn authoriteit was laag.

D: Hij was geen authoriteit.

H: En voor mensen die niet weten wat een backlink is?

D: Een backlink is letterlijk een link van een website naar een andere website.

H: jij hebt 1174 backlinks.

D: Ja klopt

H: Dus op 1200 websites staat een linkje naar jou?

D: Nee, dat klopt niet. Het zijn geen unieke sites. Die figuren die je ergens vandaan hebt getoverd zijn geen unieke backlinks.

H: Dit gaat over een tool van jou; ubersuggest

D: Ja klopt, ubersuggest. Ik heb eigenljik iets meer backlinks, ik gebruik een tool die een grotere database heeft. Ik heb ongeveer tussen de 1400 tot 1500. Maar ik heb bijvoorbeeld een klant, daar heb ik een website voor gemaakt, samen met leon. Dan komt onderaan de website komteen linkje te staan met ‘gemaakt door ‘creative team’ maar die komt op elke pagina te staan. En google ziet dat als links. Maar dat zijn geen unieke links. Maar het aantal backlinks in de basis zegt het niks.

H: Maar als je er zo veel hebt.

D: Het zijn ongeveer 170 websites.

H: Dus dat vinden ze wel prettig daar in Silicon Valley

D: Ja.

H: Ok, effe terugggaan naar mijn voorbeeld. Ik heb emailsuccess, ik heb nu een website, ik heb mooie referenties, ik heb resultaten die je krijgt als je email wil uitbesteden bij mij. En dan? Wat ga ik dan doen, SEO technisch.

D: Wat heel belangrijk is, ik werk altijd volgens een vast stramien als we het hebben over SEO. Ik vergeljik SEO altijd met het bouwen van een uuis. Als je een huis gaat bouwen begin je met de funderingen dat doe je met de website ook, en dat is de techniek. Dus je moet zorgen dat je website super snel is. Je moet zorgen dat ie aan alle eisen van Google voldoet. Dat er een sitemap is, etc.

H: Hoe maak je een website supersnel

D: Daar heb je plugins voor. Optie 1 is als je een website zelf maakt dan moet je het zelf doen, dus dan moet je met plugins gaan werken. Je kan ook je developer vragen, je kan googlen. Er zijn een aantal technieken die goed werken. Een daarvan is caching en munification bijvoorbeeld. Dat zijn vormen van snelheidsoptimalisaties. Daar zijn gewoon plugins voor.

H: Ik ben heel erg gesmeerd van die bewegende headers, weet je wel?

D: Met beelden bijvoorbeeld? Heeft absoluut zijn tijd en plek.

H: Maar dat maakt je website niet sneller.

D: Video maakt je website in principe trager. Je kan de video natuurljik wel optimaliseren; inladen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Maar in de basis, video voor je website is verschrikkelijk. Maar om terug te komen op het verhaal van het huis zeg maar. Een huis begin je met techniek. En dat zeg ik ook van een website. En vervolgens ga je de muren van het huis bouwen, een raam inzetten, de electriciteit regelen, enzo.

H: Een strippaal

D: Strippaal, pooltafel.

<lachen>

D: En dat soort dingen vergeljik ik met de content van je website. De muren geeft je huis body, maar contentgeeft je website ook body. En met content hebben we het natuurlijk over afbeeldingen, teksten en videos met name teksten. Dan is je huis eigenlijk bijna af. Je hebt alleen nog een dak nodig, en dat vergelijk ik met linkbuilding. Altijd een drie trap; een huis zonder dak daar kun je niet in leven, in een huis zonder muren ook niet. Er zijn heel veel SEO specialisten die zijn eigenlijki content marketeers, die produceren heel veel content. Maar een SEO specialist moet kennis hebben van techniek, kennis van content en kennis van link building. Want zonder die drie facetten ga je nooit goed scoren.

 

Backlinks

H: hoe bouw je links?

D: Daar zijn eigenlijk twee manieren voor. De eerste is de natuurlijke manier; dus gewoon je partners vragen, om je heen vragen, beetje gast bloggen en dat soort dingen. Aan de andere kant kan je het ook forceren; denk aan aanmelden bij openingstijden.nl, yelp, etc. Allemaal van die lokale aanmeldsites. Die hebben niet een gigantische SEO waarde maar ze staan bij het complete plaatje, die horen daar gewoon bij. Verder kan je natuurlijk forceren met startpaginas. Dat zijn dingen waarvan mensen zeggen dat moet je niet doen dat werkt niet. Nou ik heb zelf dingen getest en heel veel backlink profielen van klanten bekeken en van grote partijen en kleine partijen. Altijd zitten daar startpaginas in. Dus, moet je 100 startpaginas hebben? Absoluut niet! Is een of twee bevoerderlijk voor je SEO? Absoluut! Want het hoort in het complete plaatje thuis. Verder, wat ik al noemde, gastbloggen, je kan een linkwell gaan doen, dus ab. Maar voor je dat soort van uitwisseling doet,  moet ik zeggen ik ben er niet heel fan van. Ik zou eerder een abc of een abcs linkwel gaan doen.

H: Wat is een abcd?

D: Dan heb je in principe vier websites; bijvoorbeeld jij hebt twee websites, ik heb twee websites. Ik link van van a naar c en van b naar d, enzovoort

H: Zodat het niet zo duidelijk is.

D: Ja. Dat zijn varianten van linkbuilding.

H: Dat is een beetje het algoritme bespelen.

D: Ik vind linkbuilding super fascinerend want het is wat je SEO kan maken of breken, maar ik vind het het minst leuke onderdeel omdat het zo te beinvloeden is. En daarom ben ik van mening als je link building doet, doe het zo juist mogelijk, zo schoon en natuurlijk mogelijk. Ga niet overal aanmelden ,ga een keer een gastblog doen, ga openingstijden aanmelden, etc.

H: Dus als ik straks emailsuccess live heb dan mag ik bij jou een gastblog plaatsen, toch?

D: Ja dat kan. Of betaald, of voor een link terug.

H: Betaald?

<lachen>

D: Jazeker

H: Betalen om op jou website te mogen komen staan?

D: Niet om op mijn website, maar ik betaal wel eens voor klanten bijvoorbeeld. Ligt tussen 50 of 1000 euro.

H: 1000 euro?

D: Ik heb nu klant waar we dat voor gaan doen, waar mensen mogen gastbloggen. Tarief gaat ergens tussen 500 en 1000 euro liggen.

H: Want, die hebben hele hoge waardes?

D: Een authoriteit van 60. En dat is erg hoog.

H: Jij hebt een authoriteit van 37.

D: Ja, 37-38, klopt. Goed voorbereid Hans!

H: Maar dat heb je dus binnen anderhalf jaar gefixed?

D: Ja. Ik moet wel zeggen, ik heb zeker in het begin wel dingen met startpaginas geprobeerd, gekeken naar mijn homepage, dieper gelegen paginas, ‘wat levert het op’ enzo. Dus ik heb nu iets te veel startpaginas vind ik wel.

H: Hoe bedoel je? In je backlinks?

D: Ja in mijn backlinks. Dus als ik voor mezelf backlinks analyse zou doen dan is mijn conclusie; te veel startpaginas.

H: Kan je die weghalen dan?

D: Kan, alleen ik heb zoiets; ik scoor goed, het aantal bezoekers is afgelopen maanden gigantisch aan het stijgen. Dus waarom zou ik.

H: En hoe komt het dat het aan het stijgen is?

D: Consistentie.

H: Gewoon puur daarom?

D: Ja, heel vreemd met mijn website is, ik kan weken aan een blog spenderen, dat is het beste blog ter wereld voor mijn doen. Ik publiceer em, laat hem indexeren. Een week later; plek 100. Twee weken later; 70. Dan denk ik ; ‘wat is dit voor ongein?’. Ik heb zoveel tijd gespendeerd aan het blog.

‘Over Ons’ op je website

D: Laatst ook had ik een blog over ‘over ons’, die heb ik 7 maanden geleden geschreven, en staat nu opeens op plek drie bij zoek term ‘over ons’. Daar wordt 2000 keer per maand op gezocht. En waarom dat is, durf ik niet 100% te zeggen.

H: Het is gewoon Google

D: Ja. Ik heb alle interne links op de pagina geplaatst, pagina geoptimalisserd, aangeboden in Google. Alles er aan gedaan…

H: En pas na 7 maanden staat ie ineens bovenaan? Bruut hoor. Over ons is de belangrijkste pagina van je website toch?

D: Vaak top drie, top vier. En niet zozeer voor SEO. Want daar zit geen waarde aan. Maar voor je customer journey, voor je klantenervaring is het fantastish.

H: Zeg ik ook altijd. ‘Over ons’ pagina moet je eigenlijk bijna gewoon niet hebben, maar gewoon op je homepage zetten.

D: Dat kan ook inderdaad. Met een foto van jezelf

H: Want dat is waar mensen naar zoeken. Ze willen weten wie er achter de club zit.

D: Ik had toevallig op linkedin een blogje gelezen over leads die mensen binnen krijgen en over de kwaliteit daarvan, en ik krijg ook wel eens rotzooi leads binnen. Maar ik had laatst na te denken, hoe kan ik nou binnen een of twee seconden herkennen of een lead of het nou een goeie is of niet. En dat kan ik inmiddels met een oogopslag. Als mensen beginnen met: ‘hey Daniel’ is het een serieuze lead. Als ze beginnen met ‘hey’ of ‘beste online marketing angecy’ is het voor mij al geen waardevolle lead. Omdat die mensen de moeite hebben genomen om de over ons pagina te lezen. Dat is heel mooi eigenlijk

H: Dus er is nooit iets gekomen van iemand die zegt ‘beste online agency’

D: Jawel, toch wel, maar..

H: Dus je reageert meer op die andere

D: Ik reageer altijd. Ik bel het liefst gewoon meteen

H: Gewoon meteen bellen. Voor een internet mens, is dat heel bijzonder, bellen. He

D: Ja. In het begin heb ik me op mijn tool gaan zetten. Maar het werkt. Als ik een manier gevonden om makkelijk leads binnenkrijg. Ik bel die mensen altijd. Dat is geen hele warme lead, meer half warm, lauw. En die bel ik ook meteen. Omdat het heel onverwacht komt ‘Hij belt mij, hoe tof is dat’. Deze week, ik zat thuis, ik was voor een lease auto aan het kijken, voor een Toyota. Ik denk ik vraag een brochure aan, voor een Corolla. En binnen een minuut wordt ik gebeld. Ik weet dat het een centrale is, en ze bellen in de buurt, maar die zat op mijn netvlies. Fantastisch.

H: Ja jij vind het fantastisch, maar sommige mensen ook niet, toch?

D: Absoluut. Maar als jij de eerste bent die belt, dat merk je ook met het online bureau, je hebt veel shoppers. Als je de eerste bent die belt, heb je echt veel kans.

H: Ja geloof ik meteen, je moet snel zijn. Met die relatiemarketing  is het ook zo. Als je meteen reageert, je hebt de snelste prijs liggen, mensen hebben toch vaak nu iets nodig, of liever nog gisteren. Als ze eenmaal in de markt zijn, als ze besloten hebben om iets te gaan doen over SEO, of SEA… Ok dus ik heb nu mijn homepage gedaan, ik ga nu consistent onderwerpen bedenken. Jij doet vooral SEO, maar je schrijft echt over alles binnen online marketing. Wat zou je mij adviseren om over te gaan bloggen. Je hebt maar zoveel over email marketing.

D: Ja en nee. Kijk, uiteindelijk iemand die geinteressert is in SEO, kan ook geinteresseerd zijn in email marketing. Het moet jou kracht zijn om te zeggen dat email marketing het beste is. Maar ik ga even wat dingen noemen die het eerst in me op komen: ‘hoe zou SEO en email hand in hand gaan?’, ‘Hoe je de ideale marketing campagne, de ideale email opzet’, ‘Deze 10 nieuwsbrieven moet je volgen, met toffe inspiratie voor je email’, ‘Hoe begin je je email?’, ‘Hoe verzin je een titel?’, ‘Welke tools zijn er?’, ‘Hoe werkt mailchimp?’, ‘Hoe werkt active campaign?’, ‘Hoe werkt mailblue?’. Dat zijn allemaal dingen, dan heb je zo 15 blogonderwerpen.

H: Maar daar hebben toch al duizenden bedrijven over geschreven? Maar je bedoelt ‘niet op mijn manier’?

D: Je bent de vent achter de tent, of de vrouw achter het gebouw. Dus je moet het op een manier doen die past bij de doelgroep. Ze hebben een bepaalde zoek intentie en daar moet je jou sausje overheen gooien.

H: Dat kan ik wel

D: Absoluut

H: Ok, en dan 2 keer per week? Ja dat is het beste.

D: Er is geen goed of fout, maar hoe vaker hoe beter.

H: You gotta feed the beast. Toch? Die gasten van Google, het algoritme, moet je voeden. Iets wat je constant moet blijven doen. Is tijd belangrijk? Je kunt het eigenlijk niet uitbesteden. Dat is het mooie en het rottige. Want er is niemand die schrijft zoals ik, zoals jou of zoals Desmond. Laat je wel sommige dingen uitzoeken, of begin schrijven of dingen?

D: Voor mezelf? Nou ik werk met Pelle, hij is mijn vaste copy writer, die jongen die in januarie waarschijnlijk in dienst gaat. Hij is een van de beste copywriters die er is. Hij heeft heel veel verstand van de psychologie achter het schrijven en achter de mensen. Hij heeft verstand van marketing, hij kan zich goed inleven, hij kan echt schrijven in bepaalde stijlen. Hij heeft wel eens blogjes voor me geschreven, maar in principe schrijf ik nu alles zelf. Ik heb nog wel eens, dat ik ergens een blog over wil hebben, maar ik heb er zelf niet echt zin en tijd voor, dan vraag ik Pelle of hij em wil schrijven. Maar in principe…

H: En dan gooi je er nog een sausje over heen of kan hij zo schrijven zodat het lijkt dat jij het doet?

D: Ja, Pelle kan zo schrijven dat het lijkt alsof ik het ben geweest.

H: Maar dan heb je het ook over echt goede schrijvers. Ok, dus dan ga ik dat doen. Wat moet ik nog meer doen met mijn website en mijn SEO?

Structuur van je website voor de SEO optimalisatie

D: We hebben het vooral over blogs gehad, maar er zijn nog andere termen die je kan gebruiken. Zoals ik al zei op voorhand moet je die in je structuur plaatsen, zoals ‘email uitbesteden’ kan een zoekwoord zijn, maar het kan ook een zoekwoord zijn die niet echt gerelateerd is aan een blog. Dus daar moet je ook een plekje voor vinden. Zorg gewoon dat je al die dingen, al die keywords hebt getackeled en gebruikt in ieder geval. Vervolgens actief met SEO. Vervolgens de continuiteit gaan bekijken. Bijvoorbeeld je ziet je blogs doen het goed, of je landingspaginas doen het goed, dan moet je daar op voortborduren. Je moet voor jezelf ook een strategie, een plan neerzetten. ‘Wat doen mijn concurenten?’, ‘Welke onderwerpen kan ik van hun afpakken?’, ‘Hoe kan ik mijn backlinks halen?’, ‘Wat zijn Google trends?’, ‘Hoe scoort mijn website op Hotjar?’. Het heeft niks met SEO te maken maar is meer met conversie optimalisatie. Dat zijn allemaal dingen die je maand in maand uit allemaal moet doen.

H: Het is zo anders dan wat ik ken. Wij gingen gewoon letterlijk deur tot deur met de vraag ‘mogen we het toilet even gebruiken’. Zo ben ik nog steed in mijn hoofd. Ik heb deze dienst, je moet bij mij email uitbesteden, dus ik ga bellen; ‘doe je niets aan email?’. Maar ja, het is ook een heel lange strategie, en ook wat je zegt, korte termijn. Het is geen funnel die je aanzet waardoor je leads gaat creeren zonder dat je actief bezig bent. Dat is natuurlijk wel lekker. Maar goed, het één hoeft het ander niet te bijten. Aan de andere kant, als je zoveel moet gaan bloggen, of content gaan verzorgen, dan kun je maar beter zorgen dat je tijd hebt, want het kost wel veel tijd.

D: Ja absoluut en het is vooral moeilijk om te starten.

H: Starten is makkelijk, consistent houden is moeilijk. We starten allemaal met een nieuwsbrief, of met bloggen, maar veel mensen haken af.

D: Ik merk wel bij veel mensen die zeggen; ‘ja een blog, wat moet je dan’. Ik ben heel erg van de consistentie. Een van de dingen waarvan ik zeg ‘daar ben ik heel goed’ is de consistentie. Ik kan iets perfect maand in maand uit, dag in dag uit doen. Dat past heel goed bij SEO. Als je inderdaad gewoon start, en je ziet ‘hey het levert me consistent klanten op’. Ik heb wel eens tegen klanten gezegd, die er niet zo veel van wisten; je hoeft maar één ding te doen; elke week een blog schrijven van 1000 woorden. Zou je daar je business op willen draaien? Nou ik heb bij meerdere klanten gezien dat het werkt. Bij mij heeft het gewerkt. Gewoon proberen. En natuurlijk er zijn ook klanten diensten en producten waar het niet bij kan, of waar het niet werkt, maar het is gewoon een fantastisch iets.

H: Wat vind je er van Desmond?

De: Ja, blogs gaan schrijven.

H: Enne, je gaat dus nu iemand aannemen waar je al veel mee samenwerkt?

D: Ik ken pelle al een jaar of 8. Hij was vroeger een collega bij een bijbaantje waar we hebben gewerkt, en we hebben nooit een woord met elkaar gesproken. Daar zijn we allebei weggegaan uiteindelijk, maar we hebben altijd contact gehouden. Zo is dat gegaan. Hij heeft ook een eigen bedrijf; Meneer Octopus. ‘De online marketing die kietelt’, dat is zijn slagzin. Dat vind ik erg tof. Hij sluit ook altijd af ‘met kietelende groet’. Dat doet hij heel leuk. Maar hij heeft een kind en is na aan het denken over de toekomst. Ik heb hem gevraagd of hij bij mijn bedrijf wil komen werken. Hij werkte afgelopen jaar al iets van 20 uur per week op ZZP basis, dat mag niet eigenlijk, dat wordt moeilijk. Dus hij gaat waarschijnlijk voor 20 uur in dienst. In eerste instantie voor klanten maar ik wil hem eigenlijk op een veel hoger niveau inzetten. Mijn toekomstdoel is dat hij een soort head of content word en als ik straks een pool aan tekstschrijvers heb, dan mag hij dat gaan aansturen. En hij moet veel meer voor mijn eigen business gaan doen, ik wil dat hij meer gaat bloggen, ik ben bezig met een ebook. Ik hoop dat hij daar de eindredactie over gaat doen.

E-book voor emailmarketing

 

H: Toch nog een ebook ja? Is dat niet 2005? Is dat nog steeds een goeie opt in?

D: Dat is mijn 2020 plan. Echt meer gaan doen met email marketing voor mezelf. Nou ga ik het wel een beetje spoilen, maar mijn ebook bestaat voor 80% uit mijn eigen blogs, daar schaaf ik wat aan, dan heb ik een ebook, en dat kost me maar een paar dagen werk.

H: Dus dan gaat Pelle bij je in dienst. Ga je dan ook een kantoor huren?

D: Nee. Ik ken Pelle natuurlijk al lang, ik weet hoe hij werkt. Als je zegt Pelle ik wil dat van je hebben, dan zegt hij ‘ok’. Het is echt een droogkloot soms. Maar vervolgens komt ie met iets, op tijd, wat veel beter is dan je had verwacht, met een andere insteek, wat eigenlijk nog beter is. Dus dat is gewoon heel erg relaxed.

D: Iedereen heeft zijn eigen ritme. Ik sta heel vroeg op, om 6 uur, soms al eerder omdat ik elke keer voor de wekker wakker wordt. Om half 10 ‘s avonds ga ik naar bed, rond 10 uur lig ik te slapen. Iedereen heeft zijn eigen ritme, en ik vind een kantoor best wel zonde, want dan moet ik van mijn huis naar een kantoor, dan weer terug. Reistijd is alleen maar onhandig. We leven in een digitale wereld, denk aan Leon, denk aan de advertentiespecialist, denk aan tekstschrijvers, die werken allemaal vanuit thuis. Een kantoor zou gewoon super zonde zijn. Het is soms vreemd dat ik bij een bedrijf zit en die zegt, zullen we bij jou langskomen. En dan zeg ik; ‘ik werk vanuit thuis’. Mij interesserrt het niet.

H: Daar tegenover kun je ook plaatsen, zoals Desmond en ik, dat je een leuk team gevoel kan creëren en dat het gezellig is. Dat is hoe ik liefst mijn bedrijf heb, met team spirit, dat je dingen met elkaar kan delen maar dat is absoluut niet voor iedereen nodig. Ik werk ook met freelancers die je nooit ziet, bijvoorbeeld met gasten uit Wit Rusland. Je weet niet eens of zijn profiel foto echt is. Maar goed, dat is inderdaad de digitale wereld. Het maakt geen bal uit. Wat zijn je doelstellingen?

D: Mijn doel is om het elke dag naar mijn zin hebben. Ik zeg niet dat het een grote droom is maar ik wil wel elke dag super leuk vinden om te doen. Daarom sta ik elke dag om 6 uur op en ga ik druk bezig. Ik vind het oprecht leuk. Ik vind het leuk om met mensen bezig te zijn, leuk om mensen te kunnen helpen.

H: En het bouwen aan je business. Dat is gewoon lekker

D: Ja, het bloggen bijvoorbeeld, ik vind het heel tof om iets te bouwen, een imperium. Ik weet niet hoe veel blogs er inmiddels op mijn website staan, het worden er steeds meer. Je website wordt ook steeds meer waard. Dat zijn dingen die ik gewoon heel leuk vind. Natuurlijk heb ik bepaalde omzet doelen, dingen waarvan ik denk ‘daar zou ik over zo veel jaar willen staan’. Dat is ook wel een punt van mij persoonlijk. Ik ben nog niet heel erg bezig met de toekomst. Met mijn coach ben ik daar ook mee bezig. D: Ik wil meer over de toekoimst na gaan denken. Mijn plannen zijn redelijk korte termijn. Wat kan er over een half jaar gebeuren, ik weet het niet. Ik kan dood zijn, bij wijze van. Beetje extreem, maar je kan een 5 of 10 jaren plan hebben, maar ik vind het wel tof hoe het nu gaat. Het gaat goed, dus…

H: Dus, we gaan bloggen, we gaan de website optimalizeren. Hoe zie je dan social media in deze? Want social media geeft ook backlinks, geeft ook traffic. Ben je daar mee bezig met je adviezen? Ik kan me voorstellen, als je ergens komt, mensen zien je hebt super veel kennis over online marketing. Ben je dan niet gefrustreerd dat je niet dat stukje er niet bij kan leveren? Dat je het complete plaatje kan doen?

D: Nou, nee. Ik heb al mijn certificaten gehaald, ik vind het een fantastisch kanaal, maar SEO is gewoon echt waar ik het warm van krijg vanbinnen, dat vind ik leuk. En tegewoordig leven we in een tijd waarin je niet en goed SEO kan doen en goed SEA en social media. Want er zijn jongens die gewoon alleen maar volle bak op één kanaal zitten. Absoluut wil ik het in de toekomst kunnen aanbieden. Maar ik zie dat ik een SEO specialist ga aannemen. Die wil SEO gaan doen. Ik vind die kanalen ook heel interessant. Tot nu adviseer ik daar gewoon over.

D: In het voorbeeld van Lassie. In die heatmap zien we dat heel veel mensen op Pinterest gaan klikken. Helemaal onderaan de pagina, bizar dat zo heel veel mensen dat doen. Nou dan bel ik gewoon op en dan zeg ik; ‘Paul, ik heb een interessant iets; ik zie dat heel veel mensen op Pinterest klikken, wat gaan we daarmee doen’. Nou dan gaan we even overleggen en in het verleden waren ze bezig met Pinterest, dat hebben ze nu opgepakt, ze hebben hun bureau die de advertenties doen, die is een Pinterest campagne gaan starten om te kijken ‘hey wat levert dat op’. En dat zijn tot nu toe erg mooie resultaten. Lage kosten per clicks, leuke conversies, super tof. En wat kost het mij? 5 minuten. En daar mee maak ik wel een klant heel tevreden.

H: En is er dan niet dat Euro stemmetje in je hoofd dat zegt; ‘hadden we ook kunnen doen, hadden we ook kunnen doen’?

D: Nee, als ik de klant kan helpen dan is het prima.

H: Goeie jongen ben je. Ik vind het wel lastig soms om dat uit te besteden. Maar het is wel wat ik wil doen. Wat je moet doen ook. Als je iets niet perfect kan, waarom zou je het dan doen. Ik run ook Google Ads voor mijn klanten, ook omdat ik wil weten hoe het moet. Dat is ook in eerste instantie omdat ik denk dat ze daar het beste mee geholpen zijn. Maar die achterkant van Google Ads, jongen… Vanochtend nog zitten bellen met die gasten. Ik had twee mensen binnen 10 minuten aan de lijn en die zeiden allebei iets anders. Daar wordt je toch helemaal gevleermuist van. Pijn in mijn buik krijg ik daar van. Ik ga dat ook uitbesteden.

Kosten van SEO

H: Hey en als je het hebt over Euros. Dus iemand heeft hier niet de capaciteit voor, of is niet het type. Ik adviseer graag ZZPers of kleine MKBers. Stel je wil het uitbesteden. Wat is een fair bedrag per maand waar je mee uit de voeten kan, waar moet je aan denken?

D: Dat is wel de vraag; wat levert het op? En de andere vraag wat kost het?. Kan ik heel kort en breed antwoord op geven. Het is heel belangrijk te bedenken wat je doelstellingen zijn, wat zijn je eisen en je wensen. Ik heb bijvoorbeeld een klant uit Duiven waar ik vandaan kom. Die kreeg ik iets van twee leads per maand, maar ze wilden er meer. Ze heeft een kleine investering gedaan voor een thema website en wat basis SEO, ongeveer uit mijn hoofd 2200 euro, en daardoor is ze van twee naar zes leads per maand gegaan. En dat is heel interessant, want het levert haar continue geld op, continue niewe instroom van leads. Dus dat is iets waar je aan zou kunnen denken.

H: Maar eenmalig?

D: Als opstart ja.

H: En daarna?

D: Dat is dus een vervolg stap. Ik werk altijd op een bepaalde manier. We beginnen altijd met een opstart. Waarom? Je website moet helemaal meetbaar zijn, moet snel zijn. Moet gewoon met een goeie start beginnen. Dat kan ergens tussen de 1000 en 4000-5000 euro liggen. Afhankelijk van hoe gooed je het wil doen, de mogelijkheden, wie gaat de teksten schrijven, dat soort dingen. Dan moet je maandeljks aan de slag. Dat is ook weer afhankelijk van je doelen, je wensen, maar ook je concurentie. Kijk als je Zalando als concurent hebt omdat je een webshop bent, dan kom je er niet met 400-500 euro. Maar vaak merk ik bij mijn klanten die zeg maar ZZP en beginnend MKB zijn, dan zit je vaak tussen de 300-500 euro per maand.

H: Dan kun je wel schade aanbrengen?

D: Ja absoluut.

H: En dan ben je alleen maar bezig met SEO? Het ligt ook aan wat je wat een lead waard is, he? Dus daar zou je ook wel naar kunnen kijken. Bij mij is een lead 200 euro waard bij wijze van spreken. Dan kun je best wel zeggen, ik investeer 1000 om meer leads binnen te krijgen.

Video en SEO, trends in blogging

H: Wat zie je voor trends in content en in blogging? Ik heb wel een leuk idee; steeds meer het curerende; Dat je gaat kijken wat gebeurd er in de wereld en ik geef daar mijn mening over. Ik denk dat dat een leuke frisse manier is van content creatie. Hoe zie jij dat?

D: De content die ik heel interessant vind, waar ik ook heel warm voor wordt, is video en podcast. Laatst ben bij een IMU event geweest en daar hebben ze het heel veel gehad over evergreen content. Dat is content die je het hele jaar door kan gebruiken in campagnes enzo. Maar podcasts zijn gewoon super tof middel, en ik ga ook kijken om in 2020 videos te maken bij mijn blogs. Want ik ben echt een tool fanaat; ik vind het heel leuk om te laten zien hoe een tool werkt. Ik kan jou in twee tot drie minuten helemaal wegwijs maken in een tool. En dat is natuurlijk ook een mooie manier van content. Kun je ook heel mooi met SEO aan elkaar koppelen. Want als er op een term gezocht word, dan staat een video altijd prominent bovenaan. Vaak tussen 2e en 3e plek.

H: En het is de 2e grootste zoekmachine.

D: Eigenlijk is de 3e. Eerst Google, dan Google Image Search, dan YouTube. Als je zegt ‘Google de grootste zoekmachine’, maar dan pak je Google Search en Google Image Search samen, maar eigenlijk moet je die los van elkaar zien. Heel veel mensen hebben het bij SEO over vindbaar zijn in de zoekmachine, maar ze hebben het nooit over afbeeldingen. Zeker in meubelbranches en visuele branches. Tis een soort Pinterest eigenlijk. Je hoort er bijna nooit over, niemand schrijft er over.

H: Hetzelfde geld voor YouTube videos over content. Daar wordt ook niet heel veel mee gedaan. Als ik kijk naar mijn eigen korte bumper filmpjes, op LinkeIn. De natuurlijke weergave is echt nul, of een of vijf ofzo, terwijl ik wel alle keywordjes invul, ik schrif er een leuk berichtje onder…

D: Heb je mijn YouTube SEO blog al gelezen?

H: Nee

D: Zeker een goede aanrader. Gewoon tips voor je hoe je dat kan optimaliseren ook. Dat is ook geen strategie van mij, volgens mij van Brian Dean van Backlink Co, die had een heel interessant statistiek gepubliceerd. Hij zei dat 66% van de kliks komen uit videos. Dus de content strategy die het allerbest werkt, is waarchijnlijk gewoon de titel van je concurent overnemen en iets aanpassen en daar een video over maken. Want je concurent is vindbaar op die tag, die heeft genoeg views. Daar kom je naast te staan als je title bijna hetzelfde is. Dat doe je net zo lang tot je je eigen following hebt opgebouwd, dan ga je je eigen content pushen.

Gastbloggen voor SEO en autoriteit

H: Heb je goede ervaringen met betaalde blogs bij anderen?

D: Ja en nee. Tijdens mijn eerste jaar heb ik een aantal keer mensen bereikt met de vraag of ik bij hen een gastblog kwijt mocht. Dat is een aantal keer is dat gratis gelukt, maar ik heb daar ook een aantal klanten uitgehaald. Heel bijzonder, dus ik vroeg mensen of ik een of ik een blog bij hen kwijt mocht, en uiteindelijk houd ik daar klanten aan over. Supertof. Voor mij een soort geheim, tot nu toe nooit iemand vertelt.

D: Goede ervaringen, ja en nee. Het hele linkbuild verhaal. De grote online marketing bureaus in Nederland, hebben heel veel stagiaires, allemaal met Gmail accounts, dat is eigenlijk iets waar je weg van wil blijven, maar je ontkomt er gewoon niet aan.

H: Om te betalen om iets te plaatsen. Want daar krijg je gewoon goeie backlinks van en daardoor stijgt je autoriteit?

D: Dan betaal je bijvoorbeeld 150 euro om een blog die je zelf schrijft op een autoritaire website.

H: Ik heb vroeger toen ik naam wilde maken voor mezelf. Voorschools, in de reclame branch. Heb ik ook geblogd. 2009. Ik heb die site nu niet meer. Bovendien was het ook gewoon een wordpress blogje. En toen was het nog een website heette Molblog, toen ging ik daar voor bloggen. Daar had ik nog wel eens 50.000 views, doe eens even normaal. Dat zie je wel bij die verzamelde blog sites zoals Frankwatching, dan heb je megaveel views. Heb je daar veel leads uit? Want jij blogt ook wel eens voor dat soort sites.

D: Ik ben auteur voor Frankwatching en Marketingfacts, alleen ik stel daar voor mezelf hele hoge eisen aan de content. Ik ben er nu niet meer aan toe gekomen. Voor IMU ben ik ook gastblogger, met een iets andere inslag, meer op ondernemers. Frankwatching en Marketingfacts zijn ook vakidioten zoals ik, echte marketeers. Het werkt wel heel goed. Het leuke is, heb ik een keer gehad, mijn 2e gastblog bij IMU. Op een gegeven momemnt kom ik iemand tegen en die zegt “ik herken jou”.

H: Je bent een internet Celebrity!

D: Hij had ooit een IMU blog gelezen die was blijven hangen, toen herkende hij mij. Ik dacht dat kan toch niet.

H: Er zijn zoveel gasten die bloggen over SEO, bij IMU weten ze ook heel veel over SEO. Wat is dan jou toegevoegde waarde. Waarom willen ze jou dan? Je mag pochen hoor, we zitten al langer dan een uur,  luistert nu toch niemand meer.

D: Wat ik nu 99 van de 100 terug krijg als ze mijn blogs hebben gelezen, is dat het zo duidelijk is. Ik neem mensen echt aan de hand mee, als ik zeg ‘je moet een account aanmaken’. Bij andere blogs zeg je ‘klik hier’. Maar ik doe gewoon een screenshotje er bij met een hele mooie rode pijl, die zie je altijd terug, klik hier, klik hier en klik daar. Ik heb zelf ook wel problemen gehad dan wil je iets uitzoeken, Google Tag Manager bijvoorbeeld, jaren geleden. Het was voor mij zo’n zwart gat, zo lastig. Ik heb nu gewoon een handleiding gemaakt; hoe maak je Google Tag Manager aan, hoe stel je iets in.

H: Wat is Google Tag Manager?

D: Google Tag Manager is een container script waar je al je scripts kunt plaatsen, zoals Analytics en Hotjar, om er voor te zorgen dat er eigenlijk minder scripts worden geladen in je website.

H: En daarom vinden mensen het fijn dat jij blogt. Er zijn mensen met dezelfde kennis, maar omdat jij die autoriteit hebt opgebouwd. Dus IMU is de #1 in marketing in NL, qua bekendheid enzo.

D: IMU is echt een platform. Het hele blog systeem. Het doel is natuurlijk dat mensen hun producten gaan gebruiken. En dat is wat anders dan wat ik doe, kijk ik heb natuurlijk een eigen online marketing bureau. Maar IMU, ik kijk absoluut tegen die jongens op. Het zijn echt superslimme gasten. Ze leggen ook wel eens hun systemen uit en hoe ze dat doen, dat ik wel echt next level. Maar qua content zijn ze voor mij directe concurrenten eigenlijk. Mijn visie is altijd geweest; ik vind het heel tof om het grootste blog platform van Nederland te worden omtrent online marketing. Daar staan zij momenteel wel bovenaan. Ik vind het gewoon heel tof. Ik vind bloggen ook gewoon heel leuk om te doen, leuk om mensen te helpen.

H: Maar dat zijn ook concurrenten, maar jullie helpen elkaar ook? Want je mocht daar ook event bloggen?

D: Eventbloggen, ja

H: Heb je dat dan zelf gevraagd?

D: Nee, Danielle is mijn contact persoon bij IMU. Ik ben voor hun een gastblogger, en die hadden ze allemaal een email gestuurd met de vraag of die eventbloggers willen worden. Daar had ik op gereageerd; lijkt me wel interessant, ik ga er een weekendje over nadenken. Hadden zij ook gedaan. Toen dacht ik; dit moet ik doen. Ik kan er gratis heen, en uiteindelijk heeft het me veel meer opgeleverd dan wat ik in eerste instantie dacht.

H: Ja dat is vaak met conferenties en seminars. Je denkt ik weet alles al, ik heb geen tijd, ik heb deadlines te halen. Dan ga je er heen, dan denk je; woooow.

D: Het mooie was, het waren allemaal ondernemers. Dus er waren 450 mensen die precies in mijn doelgroep vallen.

H: De leads die je daaruit kunt halen. Voor hoeveel klanten werk je nu ongeveer?

D: 21 of 22 uit mijn hoofd.

H: Tof, binnen anderhalf jaar gemixt. Dus voor die concurrentie ben je niet bang? Niet dat je denkt ‘iedereen zit op deze online shit’, of ‘ik kom niet uit Amsterdam, ik zit niet hier in de randstad’, maakt allemaal geen bal uit?

D: Ik weet natuurlijk een beetje wie mijn concurrenten zouden moeten zijn, maar ik zie niemand als concurrent. Bijvoorbeeld het bureau waar ik vroeger heb gewerkt, die gasten waren echt fantastisch in Google Ads. En daar kan ik niet mee concurreren, maar die zie ik ook niet als concurrentie. Bijvoorbeeld ook leuk, laatst sprak ik iemand die had het over klanten en voor klanten werken, en ik zei “je mag al mijn klanten weten”. Ik vertel wie ze zijn, als ik een keer een screenshot deel met vragen, dan deel ik dat met de URL er bij, dat is voor mij geen probleem. Mijn abonnementen ook, die zijn per maand opzegbaar. ‘Waarom doe je dat?’ ‘Dat is niet goed voor je business’. Maar dat is een drijfveer voor mezelf, om zo goed voor mijn klanten te zorgen dat ze niet weglopen.

H: En daarnaast. Wil je ontevreden klanten houden? Nee toch. De wereld is daar te klein voor en te transparant.

D: En die twee dingen; daardoor ben ik overtuigd. Het zijn geen concurrenten, want ik zorg voor mijn eigen markt, ik zorg voor de klanten die ik binnen haal. Ik filter op de klanten die ik leuk vind om voor te werken, en uiteindelijk houd ik ze door gewoon goed voor ze te zorgen. En dan zal een klant ook nooit weglopen, dan zal hij nooit ontevreden zijn. En natuurlijk gaan er bij mij ook dingen mis, ik ben ook maar een mens, maar het gaat er om hoe je dat dan vervolgens oppakt.

 

Is voice search is de toekomst van SEO?

H: Hoe zie je de toekomst betreffende online marketing. Je hebt me nu vertelt hoe je denkt dat ik het nu moet doen. Hoe denk je dat het in de toekomst zal gaan? Hoe zie je Voice Search? Hoe zie je VR? Podcasts is natuurlijk interessant, maar hoe zie je dat allemaal, waar zie je mogelijkheden?

D: Ja Voice Search is interressant. Ik denk in bepaalde landen wat meer dan in andere landen, want België loopt volgens mij zwaar achter. Maar Voice Search is heel interessant. Als we het even over Google hebben. Google zal nooit van het ene op het andere dag het algoritme 180 graden draaien. Maar ze gaan wel langzamerhand, zoals met de Bert update, langzaam dingen aanpassen. Zodat Voice Search beter te begrijpen is. Want Bert kijkt naar langere zoektermen/seach queries, en naar de relevantie daarvan. Hij leest het beter en hij snapt het beter.

H: Als voice interessant gaat worden, hoe dan? Ok, je hebt voice ingesproken, er zijn best al veel jongeren, die zoeken met stem, toch?

D: Ja heel veel, ik weet niet precies hoe veel. Twee jaar gelden was het 20%, dat is nu richting 50% aan het kruipen.

H: Tering man, ik ken niemand, dat is dus het rottige. Dat komt ook een beetje dat ik in een bubble zit. Ik woon hier vijf minuten verderop, ik spreek alleen met Desmond. Desmond is dan wel 21, dus die heeft nog wel een soort connectie met de jeugd, maar verder zie ik het niet. Ik zie niemand Voice gebruiken. Is het dan op je telefoon, of met Google App, Sonos, of Google compleet.

D: Allemaal. Met de app, maar uiteindelijk ook Google, Alexa en dingen. Gaat allemaal hand in hand samen. De tip die ik daarbij heb; als je mijn blogs leest, ik probeer ook heel erg in een praatstijl te schrijven. Alsof we in een gesprek zitten, en daar moet je straks wel heen.

H: Dus je bedoeld: “ik wil overstappen van mijn energieleverancier”.

D: Precies; die termen moet je gaan gebruiken.

H: Maar dat zie je toch steeds meer, dat mensen zoeken op ‘hoe werkt de nieuwe iPhone ontgrendelen’ ipv ‘iphone ontgrendelen’. Heel bizar.

D: Gesproken is heel anders als typen. Die typen ‘hoe werkt de iphone’ maar als je het spreken zou je het anders zeggen.

H: Oh, dus letterlijk zoals je het in zou spreken, zo moet je het schrijven.

D: Ja, daar moet je over na gaan denken; hoe kan ik dat verwerken. Wat zijn relevante zoektermen. Wat zijn semantische zoektermen. En dat hele plaatje moet je gewoon kloppend maken.

H: Maar moet je dan ook niet Voice terug kunnen praten?

D: Leg eens uit?

H: Stel iemand zegt “ik wil email uitbesteden”. En dat ik dan zeg; “natuurlijk moet je email uitbesteden, want…”. Dus dat je gewoon rechtstreeks terug praat als eerste zoekresultaat. Zou dat kunnen? Gaan gebeuren? Voice op voice.

D: Ik zou het niet weten. Als je bepaalde vragen stelt, kan Google Home of Alexa natuurlijk wel beantwoorden. Daar zou je deingen mee kunnen testen. Als je bedrijf bijvoorbeeld ‘emailsucess’ heet, dat je daar iets mee kan doen.

H: Gaat wel gebeuren natuurlijk, dat ze terugpraten. Gebeurt nu al een beetje: “Wat wordt het weer?” “Het is 20 graden”.

D: Ja, heeft te maken met de data die ze van Google halen enzo.

H: Dan zie je ook eigenlijk een Voice activated Search. Daar komt denk ik ook veel vandaan. Ik vind Siri namelijk waardeloos

D: Ik vind Siri verschrikkelijk.

H: Ik weet niet wanneer ze aangaat, ik weet niet wat ze doet, negen van de tien keer klopt het niet.

De: Ze is toch ook een beetje van Google? Ze heeft toch met Google search te maken?

D: Bij Android heb je gewoon de Google Assistant. Siri is natuurlijk van Apple, maar die haalt wel de input uit Google.

H: Maar het is waardeloos. Iedereen is bang van AI, maar dan zeg ik ‘kijk maar naar Siri, die snapt er geen reet van’. Dus daar hoef je nog niet zo bang van te zijn. Ok, maar dan heb je Voice, dat wordt een belangrijke. Daarnaast had je nog iets anders?

Featured Snippets zijn belangrijk voor SEO

D: Ja, die is eigenlijk op dit moment belangrijker, maar dat is een trend; twee maanden geleden was volgens mij voor het eerst, in Amerika of wereldwijd, pin me er niet op vast. Maar de trend is dat 50% van alle mensen in Google niet doorklikt, maar in Google blijven. Dus 50% die niet op het zoekresultaat klikte, maar in Google een bedrijf bekeek, een telefoonnummer meteen in beeld kreeg te zien, een evenement meteen kreeg te zien. Maar ook de Featured Snippet. Maar dat 50%  dus niet doorklikt. Dat is aan de ene kant heel eng, die mensen klikken niet door naar je website, ze blijven in Google, die trend is op dit moment nog belangrijker dan Voice search in mijn optiek.

H: Hoe kan ik daar op inspelen?

D: Een daarvan is structured data. Dat is gewoon de data, je HTML op je website, markeren met bepaalde codes zodat het door Google beter te snappen is. Moet je amar eens naar schema .org gaan, daar kun je alle stuctured data vinden.

H: Ok ik ga het opschrijven maar ik ga het toch niet opzoeken

D: Daar kan je bijvoorbeeld je producten markeren, je openingstijden markeren, dat soort dingen. Dat maakt het voor Google nog inzichtelijker. Vervolgens moet je natuurlijk ook die informatie op je website hebben staan, maar ook je ‘Google mijn bedrijf’ invullen. En als we het even over de Featured Snippet hebben, dat is het blokje dat je te zien krijgt, zeg maar de nummer nul positie. Daar moet je gewoon keihard direct antwoord geven op een vraag. Dus iemand stelt een bepaalde vraag; gewoon meteen in je blog meteen antwoord geven. Die woorden even nog een keer noemen.

H: Heb jij daar zelf al goeie resultaten van?

D: Ik stuur er niet heel erg op, maar ik heb wel een aantal Featured Snippets daarmee behaald. Stuk of vier of vijf volgens mij.

H: Hoe weet je dat hoe ze dat worden? Door zelf te googlen? Jij hebt 1200 keywords op je website staan. Of meer?

D: Ik wordt momenteel op 2400 keywords gevonden. Bijna 2500

H: Je hebt 3500 bezoekers per maand?

D: Meer. Dat is de estimate. Ik heb gisteren een record gehaald met aantal bezoekers; 340 unieke bezoekers. Maandag voor het eerst de 300 lijn gebroken, dinsdag weer, dan nu 340. Wat je bij mij ziet is dat maandag een piek is. Dinsdag tot en met vrijdag, dan zaterdag knalt ie weer in. Mijn doel is 10,000 unieke bezoekers per maand. Dan zit je op 300-350 per dag., maar weekenden zijn slechter dus eigenlijk moet ik naar 500 unieke bezoekers per dag. Dat is een beetje mijn volgende subdoel. Dat vind ik gewoon leuk, om mezelf een beetje et prikkelen.

H: Als je die Featured Snippets hebt daar moet je dus op gaan zoeken, als je rechtstreeks een antwoord kunt geven. Hoe klein het ook is? Die Longtail in producten waar grote retailers op draaien, dus Bol.com, Amazon hebben in principe die Longtail uitgevonden, daardoor hebben ze zoveel success. Is dat dan ook voor een website? Is dat interessant?

D: Dat ligt ook aan het zoekwoord wat je gebruikt. Voor bepaalde producten zal dat niet haalbaar zijn, maar bijvoorbeeld wel als je naar termen kijkt waar je over kunt bloggen. Bijvoorbeeld, ik heb een blog geschreven over ‘website testen’, dat is het zoekwoord. En mijn titel is ‘Negen tools om de snelheid van je website te testen. Die heb ik met Anchor links gemarkeerd. Dus als je op mijn blog komt heb je de inhoudsopgave en als je op inhoudsopgave klikt ga je meteen naar het blog toe, die Anchor links ziet Google ook, die zijn heel interssant. En als je dus op ‘website testen’ googled, en je ziet mijn Featured Snippet, dan zie je dus even de 9 tools. Dus het ligt echt aan de intentie van het zoekwoord die gebruikt wordt.

H: Ik zit aan hele random dingen te denken. Bijvoorbeeld ik ken iemand die doet aan energiebeheer van vastgoed. Nou kan ik me voorstellen daar vastgoedbeheerders daar minder op zoeken. Dat is voor hun een low interest ding. Dus dat zal je dan ook moeten gaan aanwakkeren met campagnes. Dat zul je altijd moeten blijven doen. Maar dat kun je dus ook aanwakkeren, zeg jij, door dingen te gaan schrijven waar ze wel naar zoeken. Dus bijvoorbeeld ze zoeken wel op ‘kostenbesparing vastgoed’, of ‘kostenbeparing flatgebouw’. Dan zou je dat dus kunnen inzetten.

D: Van te voren is heel belangijk wat de intentie is. Als het een verkoop gerelateerde intentie is, dan heb je vaak geen Featured Snippet. Maar zeker over dat soort termen, zoals besparing flatgebouw. Schrijf er maar een blog over. En in de eerste paar woorden al antwoord geven op je vraag. “Dit zijn 4 varianten, nu ga ik ze allemaal uitleggen” bijvoorbeeld.

H: En waarom dat je het via mij moet doen.

D: Uiteindeljk wel. Dat is antuurlijk wel het doel van het blog.

H: Ik vind dat veel blogs daar in moeten gaan zitten. Ik heb nu veel onderzoek over gedaan. Ook bij mezelf, waar gaat het blog over, bijvoorbeel curated content. Dus curated emails dat zie je niet zo veel. Dat heb ik ook afgekeken van iemand die dat doet. Die komt over twee weken. Een super slimme manier van email marketing. Als je zelf zoals sommige mensen dat noemen een low news organization bent. Nou dan ga je dus kijken wat doen anderen, en dan ga je daar op reageren. Je wordt een tijdschrift, je zet je merk er boven, dan krijgen mensen een blij gevoel als ze een email van je ontvanen. Dan ga ik dus kjiken naar curated content, kijken wat de concurenten daar over schrijven, en dan is aalleen maar een opsomming van wat het is., Maar ikvind dat je dan verder moet gaan, als ik nu mijn blog ga schrijven over gecureerde emails, misschien moet ik daar een ander woord voor zoeken, want mensen kennen het niet. Dan moet je wel aangeven, waarom moet je dat bij emailsuccess komen doen. Want wij zoeken voor de elukste content en doen ook nog gifjes erbij, of wat dan ook

D: ‘wij van WC-eend…’ dat verhaal inderdaad, ja.

H: Ja, want het is jou website. Dus waarom niet vertellen wat de onderscheidende manier is waarom jij die dienst biedt, toch?

D: Ja het is altijd belangrijk om af te sluiten met een actie. Maar heel veel van mijn blogs hebben ook geen directe actie.

H: Maar jij zegt wel in je blogs hoe jij het doet. Jij geeft niet alleen maar de ’10 tools’ of je mening over die tools. Die is beter dan die, of anders, voordelen.

D: Misschien een beetje bot om te zeggen, maar je moet weten dat mijn doelgroep of het niet kan, of het niet wil, of er geen tijd voor heeft. Ik kan je alles vertellen wat ik voor mijn klanten doe, al mijn geheimen, prima. Maar ga het maar eens doen.

H: Ja ik zou het verschrikkelijk vinden om te doen

D: En ik weet ook in mijn eigen ervaring. Er is bijna nog nooit iemand geweest die mijn website bezoekt en die meteen contact opneemt met mij. Herhaling, top-of-mind blijven, dat zijn dingen waar jij ervaring mee hebt. Ik ben altijd van de focus.

H: Ik hoef het jou niet te vertellen. Jij zegt ik wil naar 10.000, dat is natuurlijk gewoon een rationele manier om iets uit te besteden, maar het is een beslissing die je hebt gemaakt. Tenzij je nu tevreden bent met hoeveel klanten je hent en je hoeft niet te groeien. Maar alle mensen die in het verleden bij je een offerte hebben aangevraagd kunnen nu bij een ander bedrijf lopen, wat zonde is omdat ze niet meer actief zoeken. Maar jij bent ze kwijt, dat is zonde. Jij had makkelijk een nieuwsbrief kunnen sturen want je had gewoon je RSS feed kunnen doen, bij wijze. Je kan gewoon per week een nieuwsbrief sturen met je twee blog berichten er in, dat is helemaal easy.

D: Dat is gewoon hetgene waarom ik bloggen zo stimuleer. Ale je een keer per week blogt dat is makkelijk voor je email marketing, makkelijk voor je social, voor al je kanalen.

H: Maar zelf heb je het niet gedaan

D: Ja, bewust. Ik vind email marketing echt een fantastisch kanaal, en daarom ik het wil gaan oppakken als ik 10.000 bezoekers per maand heb, binnen nu en een half jaar. Ik wil ook gaan experimenteren met andere verdien modellen. Ebook bijvoorbeeld. Kijk ik ben gek van SEO, en ik vind het tof om nu te doen, maar ik zeg niet dat ik dit 40 jaar blijf doen. Ik doe nu al af en toe een training. Maar hoe tof is het om nog meer trainingen te geven, hoe veel meer met seminars, webinars, dat zijn dingen die ik heel tof vind. Mijn visie is; ik wil zo veel mogeljik helpen, door te zorgen dat ze van hun vrijheid kunnen genieten omdat hun business goed loopt. Maar ik vind het ook leuk om andere verdien modellen te proberen. Dus ik wil straks gaan werken met een ebook, met eventueel een training.

H: Je bedoeld een betaald ebook?

D: Nee, ebook is gratis. Maar een betaalde training.

H: Een betaalde training waar de ebook dan een lead voor is?

D: Ja en als je het dan goed door wil voeren dat spelletje, dan moet je naar IMU gaan. Als je ziet hoe ze dat voor hun zelf hebben gedaan, en als je hun stories hoort. Ik kan gewoon heel veel dingen een op een overnemen. Ik ga niet dingen van hun helemaalal kopieren, want ze doen dingen op hun manier, en ik doe dingen op een meer persoonlijke manier, zeg maar. Op mijn manier, de Daniel manier, maar er zijn wel heel simpele dingen die ze gewoon heel goed doen.

H: Je hebt nu Google Image Search, je hebt YoutTube, video search. Heb je ook Voice Search? Ik kan me voorstellen, we hebben nu twee uur, anderhalf uur aan voice, waarin we kunnen knippen, snippets uit kunnen halen, die interessant zijn. Bijvoorbeeld wat ik vraag, ‘waar begin ik mee met die website’, daar heb je best wel duidelijk antwoord op gegeven. Dat zou je kunnen knippen, en dan als een audio fragment uploaden. Als mensen daarop googlen dat je dan gewoon kunt luisteren, dat je in de auto zit ofzo. Dat je zegt; “Siri, hoe zet ik mijn nieuwe website met SEO geoptimaliseerd”. En dan kan Siri antwoorden ‘ik heb dit fragment gevonden in de relatiemarketing podcast’, en dat je dan dat fragment in je oren krrijgt.

D: Zou iets kunnen zijn wat in de toekomst gaat werken.

H: Maar het is dus nog niet zo? Er is nu heel veel content, voice content, beschikbaar. Hoe leuk zou het zijn als je bijvoorbeeld alle moppen, alle standup comedy, in een kanaal zou vatten, en meteen aan kan zetten en meteen kan lachen. Dat je een 24/7 moppen radio hebt. Dat is dan jou kanaal, als consumentenmerk, Beter Bed ofzo. Anyway, dan ga ik te veel in de creatieve kant op weer. Wat vond je van de podcast?

D: Ja leuk, leuk om aan mee te doen

H: Hebben we alles wel besproken? Hoe zet je het op, waar moet je op letten, hoe zie je de toekomst. Is er nog iets wat je de wereld wil meegeven? Zoals wat je tegen mij zei; ik heb me iets kwetsbaarder opgesteld met emailsuccess. Ik heb dingen bij andere mensen neergelegd om eens een keer niet alles zelf te beslissen. Kijken of we wat kritiekers hebben. Want jij zei wel, wat ik leuk vond, denk zo groot mogelijk. Denk ‘past deze naam nog over tien jaar als je je allerhoogste doelen hebt gehaald?’.

D: Erg belangrijk als je gaat denken aan een domein naam. Ik dacht ook; ‘SEO agency is dat tof?’ Maar je beperkt jezelf heel erg. Ik ben gewoon van mening, mensen verandere wat ze leuk vinden. Verdienmodellen veranderen. Dan is het heel mooi als je iets hebt wat ook schaalbaar is en als je dat op een andere manier kan opzetten. Dus als je dan over een concept nadenkt, denk niet na over de eerste twee jaar. Stel je hebt straks twintig man in dienst, stel je bent straks CEO. Kan die naam er dan nog mee door? Natuurlijk, je kan namen en concepten veranderen, maar het moet wel blijven passen.

H: Als je serieus bezig gaat met iets nieuws, met een label of je gaat serieus met je SEO aan de slag; denk groot.

D: En de twee dingen die ik eigenlijk altijd meegeef als we het puur over SEO hebben. Die heb ik eigenlijk al genoemd; Een is proberen, proberen proberen. En twee is consistentie. Als jij consistent dingen probeert dan is je SEO altijd een success. Op een gegeven moment vind je iets, dan denk je ‘dat is het’. Dan loopt je business gewoon.

Key Visual

H: Wat jij ook doet, jij doet die Key Visual, he? Dus je hebt dat poppetje laten maken, toch?

D: Dat is ook een leuke ja. Dat doet een Pakistaan voor me, die stuurt elke week een berichtje. Nu is ie wat laat. Hij is pas getrouwd. Dat is gewoon een beetje personal branding, daar krijg je gewoon hele leuke reacties op.

H: Elke week een ander?

D: Ja elke week een aantal nieuwe inderdaad. Toen ik elke week een blog schreef kon hij het bijbenen, hij loopt nu iets van 4 weken achter. Maar ik betaal 8 euro per poppetje, dat is gewoon superleuk. Vroeger was ik een half uur drie kwartier zelf aan het kloten. Leuke reacties op gehad. Maar ja dat is drie kwartier, dat is weer een groot deel van mijn tijd die ik niet kan spenderen aan mijn klanten. Dus eingelijk kost het me geld om het zelf te doen.

H: Werkt dat? Die Key Visual? Ja he, het is heel herkenbaar. Het is herkenbaarder dan je vorige

LinkedIn inzetten voor je SEO?

D: Ja klopt. Als we het over LinkedIn hebben bijvoorbeeld. Heel veel mensen vragen ‘moet ik dan een bedrijvenpagina of een persoonlijke? Je moet jezelf als een persoonlijkheid profileren.

H: Ja vind ik ook. Maar er is ook wel wat voor te zeggen. Soms zoeken mensen ook naar bedrijven. Als er dan niks staat, dat is ook kut. Dus als je wat groter wordt moet je die bedrijvenpagina ook gaan vullen. Maar dat kan ook vanuit je persoonlijke en dat dan een beetje beschrijven. Maar, wil je maximale reach hebben van je LinkeIn, dan moet het vanuit de CEO/directeur, die heeft de meeste volgers, niet de accountmanagers, die moeten delen wat de CEO zegt. LinkedIN is nu huge in de organische bedrijven.

D: Tik tok ook

H: Ja, maar dat is niet voor iedereen ook.

D: Nee ik denk inderdaad dat het een stukje personal branding zou moeten zijn. Heel veel ondernemers vinden het leuk om loodgieter te zijn, om SEO specialist te zijn, maar die vinden het niet leuk om ondernemer te zijn. Terwijl ik het juist wel tof vind. Ik weet nog jaren geleden toen ik stage liep toen kwam er een loodgieter die zei; ‘ja social media ik kom er niet uit, wat moet ik doen?’. Ik zei ‘nou heel simpel, ga gewoon aan het werk, maak fotos voor en achteraf, zet jezelf een keer voor je bus, en klaar’. En doe dat elke dag. En ja hoor, 20, 30, 40 likes. Want hetgeen wat voor jou dagelijkse kost is…

H: En top of mind, weet je wel. Zeker nu LinkeIn zo organish veel reach heeft, gaat iedereen er nu op. Dus eigenljik moet je nu nog meer doen. Het is echt aan het verloederen. Iedereen weet dat je moet nu posten. Dus je moet, om zichtbaar te zijn, nu nog meer posten.

D: Op instagram ook al dat je elke dag moet posten. Wat ik echt verschrikkelijk vind aan LinkedIn is, iemand heeft een keer een goeroe, of een Gary Vaynerchuk of op Facebook een heel tof bericht geplaatst, wat heel herkenbaar is, iedereen gaat dat in een keer delen, en dan scroll ik door mijn linkedin en dan zie ik dat bericht vijf keer.

H: Ook al zeg je ‘ik vind het leuk’, dan zien heel veel mensen het nog. Ik was laatst aan een beetje an het opruimen, dat ik sommige mensen niet meer wil zien, maar dan zie ik ook voonamelijk ‘huppeldupup vind dit leuk’, en dan zie je nog de content. Dat is ook wat het minder interessant maakt.

D: Ja, en ik vind gewoon dat mensen meer moeite moeten doen om meer goede content te pushen. Mijn contnt is in principe altijd uniek. Het staat dan natuurljik op mijn website en gepubliceerd op LinkedIn, maar het is wel 100% uniek.

H: Maar daar zouden meer mensen moeten uitbesteden. Kijk jij bent een consistente schrijver. Weet je hoe weinig mensen goed kunnen schrijven? Dat is zo moeilijk. Ook omdat het over jezelf is; je wil niet te poccherig, maar ook dat het leuk is, en niet te saai, en niet te zuur. En heel veel mensen denken ’oh ik schrijf effe wat, het is makkelijk. Maar je moet het zien als je duurste advertentie, want al je klanten zien het.

D: Aan de ene kant wel, aan de andere kant… Bij IMU kijken ze ook naar die psychologie enzo, en heel veel ondernemers zijn wel te bang, want het moet te goed zijn.

H: Ja maar als je daarom niks doet, of daardoor te slechte content hebt, dat is ook niet goed. Ik praat natuurlijk in mijn eigen straatje, maar ik doe het nu voor veel mensen, de LinkedIn posten schrijven en daar een visual bij doen, en dat werkt supergoed. 10.000 views is niets voor die posts. Want ik kan wel zeggen, die ondernemers hebben een te hoge lat of blablabla, maar daarom doen ze helemaal niets. En als ze het dan alleen maar af en toe wat doen dat is alleen maar slecht vaak. Dus je kunt wel zeggen als IMU; ‘je moet het gewoon doen’. Maar daar ben ik het eigenlijk gewoon niet mee eens. Voor heel veel ondernemers die hebben het te druk, die hebben niet de specialiteiten daar voor.

D: Maar als je het te druk hebt, dan neem ik even aan dat je successful bent, en dan kun je het uitbesteden. Als je druk bent maar niet successful dan ben je druk in je hoofd, dat is wat anders. Dan moet je het absoluut uitbesteden als je het kan. Daar sta ik absoluut achter. Maar ik denk dat heel veel ondernemers dat geld niet hebben, of het op hun eigen manier willen doen, je bent toch echt een ondernemer, daar kan gewoon niemand iets voor schrijven. Dan moet je het gewoon proberen, en misschcien is gewoon het eerste half jaar je content gewoon slecht, maar dan moet je daar van leren en blijven proberen om daar toch beter in te worden. Een beetje beide kanten van de medaille. Als je het uit kan besteden, absoluut doen, of neem een social media marketing in dienst.

H: En LinkedIn artikelen? Check je ook veel SEO vanuit LinkedIn?

D: Nee helemaal niet. Ik ben heel weinig actief in LinkedIn. Het is voor mij een kanaal om vakinhoudelijk dingen te zien, maar verder vind ik de kwaliteit van LinkedIn posts heel mager de laatste tijd. Ik lees een paar blogjes, en dan weet ik, dat wordt ook allemaal op LinkedIn gedeelt. Het cureren van content is een leuk idee, maar in mijn mening gebeurd dit op LinkedIn te veel. Bijvoorbeeld van Brian Dean, die had gisteren een heel mooi artikel gepubliceerd. Dat zag ik vier keer voorbij komen. Misschien ziet jou doelgroep het anders niet, maar voor mij als marketeer, die ook in jou netwerk zit, word ik al een beetje moe als iedereen over hetzelfde gaat praten.

H: En zeker als je het alleen maar deelt. Als je nou inhoudelijk een stukje schrijft over waarom je het zo goed vind en hou jij het zou implementeren, dan wordt het nauurlijk wel interessant. Want dan is het weer jou.

D: Ja wat ik nu veel zie is dat mensen zeggen ‘kijk hij heeft een artikel gepubliceerd en dit is daarvan belangrijk’. Daarmee houdt het op.

H: Nee, dat is niks. 97% van de business leads vanuit Social Media komen wel uit LinkedIn. Veel hè. Dus niet vanuit Pinterest, niet vanuit Twitter, niet vanuit Facebook, niet vanuit Instagram. Dat vind ik wel echt extreem veel.

D: Ik moet zeggen betreffende mijn leads uit LinkedIn, dat was de eerste drie kwart van het jaar het beste, dat loopt nu niet zo goed, maar dat interesseert me ook niet zo veel, het is voor mij niet zo’n belangrijk kanaal. Maar het kan ook heel goed werken. Het is ook een tegenstrijdig iets. Ik zag laatst ook een bericht voorbij komen van iemand die zei ‘ik voeg alleen maar mensen toe die een berichtje toevoegen’, dat soort dingen. Ik sta daar helemaal achter, ik snap het. Maar ik heb in anderhalf jaar drie a vier keer een berichtverzoek gehad van iemand of zonder naam, of zonder foto, of zonder weet ik veel wat, en die zijn wel klant geworden. Prima, ik zie dat het voor jou niet werkt, maar het kan voor anderen wel werken.

D: En die artikelen van LinkedIn, is dat SEO technisch goed? Bijvoorbeeld dan heb ik een snippet onthouden vanuit een Garyvee podcast, weet ik niet meer waar wanneer hoe. En dan google ik gewoon letterlijk die snippet die ik in mijn hoofd heb, en dan kom ik bij een LinkedIn artikel uit. Dan denk ik ‘hey, dat is grappig’. Niet op zijn site, maar echt in een LinkedIn artikel. Want die SEO is wel goed.

H: LinkedIn is natuurlijk een authoriteit, dus dat gaat makkelijker scoren. Alleen het hele SEO verhaal is dat je bezoekers naar je eigen websites moet trekken. Kan het werken? Absoluut, maar dat is hetzelfde als schrijven voor Marketingfacts of Frankwatching.

H: Maar je zet niet je blog artikel ook in een LinkedIn artikel?

D: Nee, want dan is het in principe dubbele content. Dan gaat die andere content nooit ranken. Als ze wel allebei gaan ranken, dan wil ik nooit dat de LinkedIn content boven mij gaat ranken. Mijn artikel moet gewoon op 1 staan, of in de top 3. Ik merk ook dat het bereik van die artikelen vaak minder is dan bijdrages. Maar dat is een persoonlijke aanname.

H: Die heb ik ook ervaren. LinkedIn typ je mooi, dan doe je helemaal je best, en dan heb je 10 weergaven ofzo. Dat is wel gek, want je zou denken dat ze het zouden pushen. Je zou denken dat vanuit hun ogen dat het belangrijker wordt. Misschien vinden mensen moeilijker om een artikel aan te klikken in hun tijdlijn, dat ze meer op zoek zijn naar een heel klein beetje infotainment in plaats van lange content. Ik denk dat dat het LinkedIn voornamelijk is.

D: Ook het algoritme van LinkedIn; iets van 6-10% krijgt in eerste instantie je bericht te zien, als je een bericht pusht. En hoe goed je LinkedIn bericht scoort, binnen die groep, daaraan gaan ze bepalen of het gepushed wordt naar meer mensen. Maar als je een artikel ziet, het oogt niet, het is niet leuk. Dus daarom zou dat bereik ook nu nooit hoog kunnen zijn. Natuurlijk zijn er artikelen van Gary Vaynerchuk die dat kunnen zijn. Maar de visuals, of een leuke spannende zin, dat prikkelt veel meer.

H: Ja bij mij is het ook soms nog wat zoeken. Ik had voor mijn gevoel afgelopen week een heel leuk filmpje gedaan, over Key Visuals, waarom je dat moet doen. Die had 200 weergaven, helemaal niet veel. En een week daarvoor had ik een wat saaier filmpje en die had 1200. Totaal geen pijl op te trekken. Ook voor mijn klanten. Soms denken we ‘we doen deze, ik vind em leuk’. Vakinhoudelijk niks, en dan ineens 10.000 views. En daarna een mooi inhoudelijk sterk ding, en dan maar 600 views.

D: Ja het algoritme is gewoon erg ingewikkeld. Het ligt ook echt aan de tijd en plaats, en iemand die net op zijn telefoon aan het kijken is. Wat ik daar wel bij wil toevoegen, likes en dat soort dingen zijn heel belangrijk om te meten om te zien hoe goed iets het doet. Maar, bijvoorbeeld een tijdje geleden was ik na aan het denken over iemand die ik al jaren volg, en op een gegeven moment schoot me te binnen; ‘ik heb nog nooit iets van zijn content geliked’. En die persoon zit zo diep in mijn brein, zo’n voorbeeld voor mij, ik dacht ‘wacht effe’, een like kan heel belangrijk zijn, maar het zegt ook weer niets. Want die persoon zit zo in mijn hersenen gebakken, maar we hebben nog nooit een contact gehad.

H: Ja het zijn gewoon statistiekjes, ben ik met je eens hoor. Net zoals met mijn rode jasje. Dan kom ik iemand tegen en die zegt ‘oh ik zag je weer hoor, met je rode pak’. En dan denk ik ‘huh’? Ije hebt nooit gereageerd, je hebt nooit geliked, ik was je al helemaal vergeten. Maar toch zien mensen het dan.

D: Dat zie je heel veel, mensen die moeten likes hebben, maar dat soort dingen daar letten ze dan weer niet op, en dat is juist zo belangrijk. Ik heb een keer een email gehad, ‘Daniel, ik zie je echt als een SEO expert, blabla’. Ik ben op zoek gegaan, hij heeft nog nooit iets van me geliked, ik kan em helemaal niet terug vinden, ik weet niet wie het is. Maar dat is wel een heel mooi signaal geweest, dat heeft het bloggen voor mij een stuk specialer gemaakt. Fantastich, dat ik ooit zo’n berichtje had kunnen verwachten.

H: Maar het is ook logisch, je bent geprogrammeerd om iets te posten, of te maken, en de reacties daarvan zijn de belangrijkste. Net als met advertenties op Facebook bijvoorbeeld. Als er dan weinig betrokkenheid is, wil niet per se zeggen dat het een slechte advertentie is, of dat bepaalde doelgroepen duurder zijn om te benaderen, dat betekent niet dat je die niet moet doen omdat die niet betrokken zijn. Je moet het alsnog runnen. Want het zegt niet per se heel veel over de effectiviteit van zo’n campagne. Daar zit ook heel veel branding in, en dat is ook heel belangrijk.

Zichtbaarheid en impact

D: Ja je hebt vaak een verdeling tussen zichtbaarheid en impact. Dus je kan heel zichtbaar zijn, dat zie je ook met mensen op LinkedIn, die zijn heel zichtbaar. ‘Kijk mij, ik publiceer elke dag’. Maar ze hebben nul impact. En daar moet je inderdaad een variant voor kiezen, of een combinatie. Natuurlijk is zichtbaarheid heel belangrijk, maar als je ergens een heel groot billboard van jezelf hangt, dan ben je heel zichtbaar, maar wat voor impact heb je? Ik weet het niet.

H: Zichtbaarheid is wel de grootste hefboomwerking van je bedrijf.

D: Daar ben ik het mee eens. maar als je vervolgens geen impact levert bij een kalnt heeft het geen zin. Als voorbeeld, ik wil echt een impact maken met mijn blogs. Als je mijn blogs leest dat je dan verder wordt geholpen, dat je dan iets kan wat je daarvoor niet kon. Dat je iets nieuws weet wat echt bij je binnen komt.

H: Dus je bedoelt met zichtbaarheid dat als het alleen maar iemands gezicht is, dan heeft het weinig zin. Nou daar ben ik het niet helemaal mee eens. De Paus is superzichtbaar, iedereen kent hem. Voor mij maakt hij geen impact, maar het is wel de bekendste persoon op aarde ofzo.

D: Het gaat om het geloof daarachter. Niemand denkt ‘oh de Paus, fantastische man’. Nou dat zullen ook wel mensen denken, maar…

H: Mischien geen goed voorbeeld. Als je kijkt naar Celebrities bijvoorbeeld, omdat ze heel zichtbaar zijn geweest, dus ze zijn heel waardevol. Maar ze hebben niet echt impact, misschien de entertainment die ze bieden.

D: Je hebt ook heel veel BN’ers, of Celebrities, die heel zichtbaar zijn geweest. Die niets kunnen. Maar bijvoorbeeld mijn vriendin, die houdt van muziek, en die mensen hebben heel veel impact op haar gehad, want ze maken hele mooie muziek. Het is niet of of, maar altijd en en. Maar ik vind het wel belangrijk dat je er goed over nadenkt. Want als je een campagne gaat inzetten om heel zichtbaar te zijn, dan moet je daarvoor kiezen. Maar uiteindelijk wil je natuurlijk wel een impact maken. Als je die mensen met SEO binnenhaalt moet je vervolgens ook die impact leveren

H: Dus de relevante content die mensen zoeken moet je leveren.

H: We moeten aan de bak, Desmond. Ga je blogjes schrijven op basis van dit gesprek? Ik moet dit ook echt gaan uitbesteden. Teksten ga ik zeker schrijven. Ik ga dit wel serieuzer nemen dan ik voorheen deed.

D: Dat is mijn doel geweest vandaag; Hans te overtuigen

H: Vooral het belangrijkste wat ik vandaag geleerd heb, is dat je ook awareness kan creëren met SEO, niet alleen met campagnes. Dat je op een slimme manier, door SEO te gebruiken, ook bij mensen koopintentie kan creëren. Het is eigenlijk heel logisch maar ik had er nooit over nagedacht op die manier. Dus bedankt. Wil je nog iets aan mij vragen?

Email marketing

D: We hadden het nog via Leon over email marketing gehad, weet je dat nog? Over de campagnes en de opboarding. Ik ben wel heel benieuwd; welke tools gebruik je, waar gaat je voorkeur naar uit?

H: Dat je elke maand de nieuwsbrief stuurt. Dat is het allerbelangrijkste. Tools vind ik super ondergeschikt aan email marketing. Voor mij is email marketing de enige manier waarbij je 1 op 1 kunt communiceren met je doelgroep. Ik zit niet heel erg in de sales conversie, ik zit niet heel erg in de click-through-rates (CTR). Dat vind ik echt secundair. Er zijn zo veel bedrijven die niet genoeg bezig zijn met het nurturen van hun doelgroep, zowel van je klanten als ook je prospect, je ex klanten, je ex prospects. Al die mensen daar heb je die melders van, daar ben je mee in gesprek geweest. Die moet je elke maand een mail sturen. Ik vind het allerbelangrijkste de open rates, en unsubscribers. Daar focus ik me bijna volledig op. En dat ze af en toe eens een keertje een leuk complimentje krijgen, of een reactie op hun emails, is natuurlijk ook belangrijk.

H: Qua tools, alles binnen ieder email programma kun je gebruiken, en dat doen we ook. Bijvoorbeeld, een opt-in form, heel simpel. Een popup is ook belangrijk, en wat je zegt, 1-3% schrijft zich toch in, dus dat is mooi meegenomen. Zeker bijvoorbeeld voor restaurants, valt mij op, dat mensen zich echt actief inschrijven op de nieuwsbrief. Nog steeds, ook al zeggen mensen dat ze dat niet willen. Dat komt ook omdat die email inhoud veranderd. Ik gebruik ook steeds meer GIFjes in de email, dat de content aantrekkelijker wordt. En met onboarding kun je natuurlijk alles instellen wat je wil in ieder programma. Bijvoorbeeld als je je inschrijft, een superleuke welkomsmail is belangrijk, dat is een super onderschat moment. Daarna kun je ook meteen instellen na een jaar; ‘Hey wat leuk, een jaar geleden heb je je ingeschreven, ik hoop dat je nog steeds super tevreden bent. Dank je wel’. Dat soort delays zijn super effectief, want alles bij mij draait op emotionele binding. Niet die rationele beslissingen, maar de emotionele bindingen. Er zijn zeven key indicatoren; Verassing, fun, er bij horen. Dat zijn dingen die je kunt automatiseren. Dus na een jaar iets sturen betekent dat je blij bent dat iemand bij je is. Dat vinkt een celebration moment aan. Als je kan zorgen dat je iemands geboortedatum hebt, dan is dat een super mooi moment. Een keer per jaar laat je een knalfimpje maken, met ‘wow, Hans, gefeliciteed met je verjaardag, have a great day’. Dat verhoogt de band tussen hou en je klant. Met die onboarding funnel, daar kun je aanhangen wat je wil. Ik zou het basic houden, gewoon drie of vier emails die je achter elkaar doorsuurt. Bijvoorbeeld als je een beurs hebt gehad. Of je hebt een evenement, bijvoorbeeld een cursus, gehad met mensen die zich op dat moment hebben ingeschreven. Eerst een welkomstmail, waarin je nog een keer verteld wie je bent, en wat je why is. Na twee weken stuur je een mooie business case na vier weken stuur je nog een interessante, leuke mail voordat ze meegaan in een funnel met je email nieuwsbrieven. Dat is de basis. Alles daarna wordt email marketing automation gebaseerd op sales. Of je maakt je funnel vol met evergreen mails. Al vind ik wel met die evergreen mails; natuurlijk het is top, maar je voelt het ook als mens. Je voelt gewoon als iets al een tijd geleden geschreven is. Die welkomstmail is ook evergreen, die kun je eeuwig houden, misschien af en toe een keer tunen. Maar ik denk wel dat het beste is; je hebt je welkomstmail, dan een onboarding flow, eventueel met bepaalde buttons ‘als mensen hier klikken’ dan kun je er nog iets anders aan koppelen. Maar voor heel veel B2B is dat helemaal niet nodig, want het is een groot product wat je niet op basis van email koopt. En daarnaast gewoon elke maand frisse nieuwe content sturen. Leuke dingen die in het moment spelen.

D: En je had het vooral over de open rates, en de impact die je maakt. Kijk je dan ook naar dingen zoals ‘vanuit deze nieuwbrief zijn zoveel mensen klant geworden’ of ‘heb je zoveel mensen die het hebben gereserveerd’? Of ben je daar dan niet mee bezig?

H: Jawel, reservering kun je gewoon meten. Dat zijn gewoon percentages. We doen bijvoorbeeld wel eens een aanbieding zoals download een ebook. Dan zie je de CTR is hoog, het is gratis, dat is heel logisch. Of we gaan naar dit blog, dan zie je dat ook. Maar vaak vind ik dat secundair. Want ze kennen je al, ze lezen je blog al. Met email marketing voor eenr restaurant heb ik wel eens heel duidelijke sales mails gestuurd. Voor een dinsdag avond bijvoorbeeld, die hadden een lage opkomst. Dus toen hadden we bedacht; laten we een avond vol amuses doen, voor 25 euro krijg je alle voorgerechtjes. Dat was een top idee, want nu is elke dinsdag avond vol. Dan zie je dat de CTR heel laag was, maar de zaak zat vol. En dan lieten ze de nieuwsbrief zien. Dus daarom focus ik daar minder op, in die zin. Bij mij is het creative meer leidend. Maar ik denk ook dat daar voor ons in de toekomst veel meer een uitdaging in zit. Dat mensen daar meer op zullen gaan sturen. Maar wat ik zei al, zijn CTR was bijna nul op reserveringen, maar zijn zaak zat wel vol op dinsdag avond.

D: Op dat vlak ben je wel redelijk hetzelfde als ik. Cijfers zijn natuurlijk belangrijk, met SEO, maar je moet vinden wat werkt. Natuurlijk moet je altijd kijken of het beter kun, maar als je merkt dat zo’n dinsdag goed werkt, dan gaan we op donderdag een keer souperen.

H: Soup-Thursday, whatever, ja. En dan komen mensen, want ze willen een belevenis. Ik denk alleen dat mensen teveel bezig zijn met funnels bouwen, met heel veel data. Tenzij je echt bezig bent met een product wat je verkoopt. Maar ik zit niet zo in die handel. Dus zoals IMU Martijn, die heeft hele duidelijke sales aanbiedingen, dan moet je dat soort dingen gaan doen. Maar ik zit op die emotionele loyale binding en ik denk dat je dat op deze manier het beste kan doen.

D: Maak je dan in je emails ook veel gebruik van beinvloedingstechnieken van sales binding? Dat vind ik super interessant omdat je daar mensen echt mee kunt binnenhalen. Zoals schaarste, of authoriteit. Pas je dat ook toe?

H: Ja, ‘er zijn nog 30 plaatsen beschikbaar’, dat soort dingen. Soms. Maar wat ik zeg, daarmee zit je dus heel erg in die sales achtige construcites. En natuurlijk doe ik wel eens een sales hookje er door. Maar minder, want in mijn optiek is het doel van email marketing is vooral dat je mensen in je cirkel houdt. Natuurlijk is het doel ook om te verkopen, maar dan liever indirect. Als je teveel van die hooks gaat geven, zijn je unsubscribers gewoon hoger, en dat is jammer voor je lange termijn. In mijn optiek voor de B2B is dat ze niet unsubcsriben belangrijker dan dat je constant die hooks gaat geven. Want ik vind het vervelend: Als ik constant emails krijg met kortingen, met ‘kom nu bij mij’. Ik denk ‘rot op, man’. Ik wil wel van je horen en van je leren, maar ik beslis wel wanneer ik bij je kom, en niet via die sales trucjes. Want we prikken er toch gewoon doorheen. Vanaf het moment dat we geboren worden krijgen we sales boodschappen, we prikken overal doorheen. Zelfs de booking.com. Het werkt natuurlijk hartstikke goed, maar het is een super sales driven platform. Wat wel belangrijk is, niet zozeer een tool,  maar hele goede headlines is super belangrijk. Hoe creatiever hoe beter, hoe aansprekender, hoe leuker, hoe groter de open rates zijn. Super simpel, een ‘nieuwsbrief November’ leest geen hond. En als je hem in pdf stuurt en je moet het eerst openen dan is het nog lager. En hoe meer bewegende elementjes in je nieuwbrief, hoe leuker. Maar dat zijn wel dingen waar we constant mee bezig zijn. Maar dat is creativiteit, en dat is niet zo schaalbaar.

H: Je kunt wel de learnings van anderen gebruiken. Maar zoals je ook al zei, wat voor de ene werkt werkt voor de andere weer niet. En je weet ook niet zo goed wie precies de doelgroep is die in een lijst zit. Hoe is die lijst opgebouwd? Stel je hebt iemand twee jaar geleden op je lijst binnengekregen, en je hebt em bewaard. En die heeft twee jaar niets gedaan en die is nu leraar geworden, daar kun je niet op schrijven. Er zijn zoveel elementen, dus daarom is mijn dienstverlening voor ZZPers en kleine MKBers en hoeven we niet zo diep in die data te gaan, is het vooral die nurturen waar we goed in zijn. Dat nurturen is wel het belangrijkste voor ons. Als je met hele gecompliceerde sales funnels wil gaan werken, dan moet je niet bij ons zijn, dan moet je bij een active campaign specialist zijn, die daar content op schrijven. Dat is ook kortere termijn. Er zit bijvoorbeeld hier in het gebouw theorie-toppers, die hebben hele leuke manier om je theorie voor je rijbewijs te halen. Die hebben een hele korte cyclus; je bent nu in de markt voor je theorie rijbewijs. Over een jaar heb je echt geen behoefte meer aan je theorie. Die moeten knallen, die moeten meteen closen. Je bent nu aan het zoeken, je vult iets in, bam bam bam. Maar dan moet je ook niet per se bij mij zijn. Ik zou het misschien nog wel kunnen, maar ik vind het interessanter om een lange termijn relatie aan te gaan met een klant. Bij hun moet het snel, maar bij de de meeste B2B niet natuurlijk; je weet niet wanneer die echte koopintentie ontstaat, dus moet je ze op een leuke manier nurturen.

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on email
Delen
Share on whatsapp
Delen
Scroll naar top