fbpx

Relatiemarketing. Hey! Waar richt jij je op? Promoties? Jouw product het beste maken? De beste prijs bieden? Allemaal onderschikt. Ook al is jouw product beter, voordeliger en heeft het een loyaliteitsprogramma, dan nóg kan jouw concurrent met een minderwaardig, duurder product .

Lees hier waarom je je aandacht verkeerd besteed, gebaseerd op de hoogtepunten van een wereldwijd onderzoek van Cap Gemini. Spoiler alert, emotionele drijfveren wegen zwaarder dan rationale afwegingen. Echt waar.

PS ik geef je meteen een top 6 beste tips om je relatiemarketing aan te passen geschikt voor ieder bedrijf met ieder budget 🙂 

Klantenloyaliteit

We weten allemaal dat je bestaande klanten het allerbelangrijkste is van je bedrijf. Maar dat het zó belangrijk is, dat wist ik niet eens. Emoties zijn de belangrijkste drijfveren voor klantloyaliteit.

En klantloyaliteit wil je want “70% van de klanten spenderen twee keer (of meer) zoveel geld aan een merk of organisatie waarmee zij een emotionele band voelen dan aan een merk dat ze niet trouw zijn.”  En een nieuwe klant kost zeven meer om binnen te halen dan een bestaande te behouden. Waarvan de bestaande klant ook nog eens 33% meer besteden dan nieuwe klanten.

Emotioneel geëngageerde consumenten in Nederland zijn bereid tot 2 keer meer uit te geven. Dit geldt voor 62% van de consumenten bij hoge emotioneel betrokkenheid tegenover slechts 43% bij lage emotionele betrokkenheid.

Het Hoofdkwartier

En ik dan? praktische relatiemarketing tips voor MKB-ondernemers

Wat kun je als klein of middelgroot bedrijf van leren, en morgen toepassen om je omzet te vergroten of klanten te behouden?
 • Investeer in emotionele ‘binders’ or viermomenten zoals verjaardagen, jubilea van relaties, jubilea van klanten, voltooide opdrachten, et cetera. Claim die momenten, en bouw op een laagdrempelige manier relaties op.
 • Verras je klant met leuke dingen. Pik een moment in je verkoopcyclus (na een factuur, voor een factuur) en bedenk iets creatiefs om op te sturen. Als je niks kan bedenken, investeer dan in een reclamebureau die dit werk voor je doet.
 • Organiseer events om vertrouwdheid en familiariteit te bewerkstelligen.
 • Vertel je verhaal. Geef een inkijkje in waar je mee bezig bent, hoe je bezig bent je product te ontwikkelen, en welke waarden je bedrijf voorop stelt.
 • Stel je kwetsbaar. Betrek je klanten bij innovatie en klantonderzoek. 
 • Investeringen in producten en diensten zijn niet heilig.
tijger 2

Goed nieuws: er zijn tactieken die emoties oproepen:

 • Vertrouwen: snelle reacties (op klachten) via social media
 • Plezier: er wordt aandacht besteed aan speciale gelegenheden in mijn leven (verjaardagen, banen, etc.)
 • Erbij horen: exclusieve events, bètatesten en productplanning, mijn feedback wordt opgepikt
 • Waardering: ik kan zelf bepalen welke voordelen ik geniet
 • Compassie: ik kan bijdragen aan de filantropische initiatieven van een organisatie
 • Eerlijkheid: ik krijg gepersonaliseerde aanbevelingen op basis van mijn behoeftes en voorkeuren

Capgemini

Capgemini heeft internationaal onderzoek gedaan en loyaliteit vanuit een emotioneel perspectief onderzocht. Van 0 tot 1 scoort emotie een 0,75, rationele drijfveren om loyaal te zijn een 0,53, en de waarden van een organisatie een 0,49. Mind blowing, vind je niet? Zeker als je kijkt naar wat er valt onder deze drie drijfveren: De belangrijkste emotionele drijfveren zijn eerlijkheid, integriteit, vertrouwen, vertrouwdheid, behoren, dankbaarheid, compassie, plezier, verrassing, zekerheid. 

De belangrijkst rationele drijfveren voor rationele loyaliteit en relatiemarketing zijn prijsconcurrentie, promoties, snelle klantenservice, snelle levering, simpele/eenvoudige interface, aanbevelingen door familie, vrienden en andere groepen, spaarpunten, leeftijd/oorsprong. Concreet: Met andere woorden, hoe veel je ook investeert in de verbetering van je product, je investeert beter in emoties om je klant te bereiken. Kijk nu nog eens naar je marketinguitingen. En wat je doet om die emotionele snaar te raken…

Welke emoties hebben de grootste invloed op loyaliteit?

‘Familiariteit’ en ‘vertrouwen’ blijven mogelijk abstracte begrippen voor ons, maar drijfveren als ‘plezier’, ‘waardering’, ‘compassie’ en ‘verrassing’ zeker niet. Het zijn vrij harde emoties, die je praktisch kunt toepassen.

Schokkend

69% van klanten wil dat het merk een grotere rol in zijn of haar leven speelt! Tegenover 8% van onbetrokken klanten. Ik vind dit echt mindblowing, maar het sluit wel aan op wat bijvoorbeeld Gary Vaynerchuck zegt over grote merken: De merken hebben zo’n grote emotionele lading dat hun klanten (fans, ambassadeurs) meer van ze willen.

Waarom maakt BMW geen scheermesjes of grasmaaiers of vakanties? Het gevoel dat je bij zo’n merk hebt reikt verder dan de auto. En de cijfers laten dat dus nu ook zien!

Learnings

Als je een grote emotionele band hebt met je klant mag (nee: moet) je een grotere rol spelen in zijn of haar leven. Het bevestigt de strategie waarbij je binnenkomt met een kleine dienst, bijvoorbeeld SEO optimalisatie, en uiteindelijk de volledige ondersteuning van een bedrijf verzorgt van administratie tot marketing en CRM-management, en misschien ook nog wel het toiletpapier, why not?

Maar alleen als de emotionele band groot is. Vandaar dat trouwe klanten van Coolblue niet alleen een laptop kopen, maar ook de wasmachine en misschien in de toekomst wel naar een Coolblue-ziekenhuis gaan. De klant wil het per slot van rekening!

Waarom je wel degelijk bang moet zijn voor relatiemarketing

Als je denkt dat jouw branche veilig is, nou forget it. Zodra een grote speler interesse krijgt in jouw branche met klanten die een 9 of een 10 geven aan de organisatie dan ben je de klos. En scoor jij een 8 dan is je klant onverschillig; alleen een 9+ is goed genoeg. Of zoals de auteurs Berry Veldhoen en Stephan van Slooten zeggen in hun boek ‘De 9+ organisatie’: “Een klanttevredenheidsscore tot en met een acht betekent echter niet dat een klant tevreden is, maar eigenlijk dat hij onverschillig is. De kern van het probleem is dat ondernemingen tevredenheid definiëren aan de hand van maatstaven die ze zelf hebben bedacht, zonder te weten wat hun klanten écht bezighoudt. Dit is waar het in bedrijven fundamenteel misgaat: in de beleving van de onderneming wordt er verbeterd; in de beleving van de klant doet het er niet of nauwelijks toe.”

Praktische relatiemarketing

Al deze voorbeelden zijn voor ieder bedrijf redelijk moeiteloos te integreren. De realiteit is dat er vaak maar op een aantal van facetten wordt ingezet. En wordt er groots ingezet, dan is het vaak niet consistent genoeg.

Een creatieve officemanager bijvoorbeeld start vol goede moed maar wordt ondergesneeuwd door dagelijkse beslommeringen, mensen veranderen van baan, enz. Dus: Plan naast je marketingbudget ook je relatiemarketing. Bepaal wie, wat, wanneer krijgt. Het zal je meer opleveren dan je denkt.

De Relatiemarketeers en Oger

Want hoe zit het met de knaken, de dineros, de poen?

Want wat is de ROI? We zijn niet alleen Nederlands, maar ook zakenmensen en we willen weten wat iedere euro opbrengt. Kunnen we dus kort over zijn. Over de ROI hoeven we het dus niet meer te hebben. Het loont, en hoe!

jungle out there

Nog een stevige statistiek voor relatiemarketing

“86% van de klanten met een emotionele band met een organisatie zeggen dat ze ALTIJD denken aan het merk dat ze trouw zijn als ze denken over een aankoop, en maar liefst 82% zegt te kopen bij het merk.” Een bizar hoog cijfer vergelijkbaar met de verkiezingsuitslagen van de Russische presidentverkiezingen…

Tegenstrijdig en toch belangrijk

In de rationele index staan ‘aanbevelingen van vrienden en familie’. Klaarblijkelijk zijn aanbevelingen van rationele aard, terwijl ik ze toch ook een emotioneel component vind hebben. Maar liefst 81% van de emotioneel betrokken klanten beveelt productacties aan bij familie en vrienden, en 62% daarvan doet dat via social media. Dat doen deze klanten (ik zou ze fans of ambassadeurs willen noemen) omdat 81% van hen graag iets terug wil doen voor het merk. De wereld op zijn kop! De klant voegt waarde toe aan je merk.

Praktisch

Wanneer je dus die 9+ of 10 scoort bij je klanten kun je er vanuit gaan dat ze iets voor je terug willen doen. Wat zou dat kunnen betekenen? Nee, dus niet een kortingscode verspreiden op hun Facebook. Vraag of je klant een kennis of vriend mee wil nemen naar een event, een interessant prospect bijvoorbeeld. Of vraag of ze misschien iemand kunnen aanbevelen die jouw dienst interessant vindt.

Het is ook mogelijk je klanten bij een meer diepgaande toekomstvisie te betrekken, of aan cross-selling te doen en nieuwe disciplines aan te boren. De conclusie van Colin Shaw: “De meeste organisaties denken dat consumenten rationele beslissingen maken gebaseerd op het product [maar] de emotionele kant is absoluut belangrijker.’

Relatiemarketing ook voor B2B?

Ja. Hoewel aankoopbeslissingen wellicht ingewikkelder lijken, zit er emotie op bedrijfsnamen. KPMG, Rabobank maar ook kleinere merken adverteren. Emotie speelt een grote rol. Je ziet het bij de grote merken die zich richten op ondernemers – die spelen al veel meer op emotionele marketing. Emotie moet een veel grotere rol gaan spelen dan die ene tweak in je app of die nieuwe functie in je product. De klant wil het per slot van rekening!

Capgemini

Zou Capgemini niet zijn als er niet een strategie bedacht zou zijn waarbij je de learnings van dit onderzoek in je organisatie kunt nestelen. Je combineert rationele factoren als prijs, aanbod, service, locatie en time sensitive met emotionele factoren als respect, wederkerigheid, erkenning en beloning. Dat zorgt voor ‘bindende’ ervaringen ofwel service onboarding, personal curation, inspirational exploration, dream planning en rewarding experiences. En hier val ik dan weer van om, want dit is echt groots. Dream planning en inspirational exploration zijn mij te zweverig. Daar verlies je niet alleen klanten mee, maar ook je eigen nuchtere Hollandse medewerkers. Ik zie me al aankomen met dit soort termen…

Laten we het vooral praktisch houden. Ik zou sturen op onvergetelijke ervaringen met je relaties. Besteed meer geld aan waardering (een leuk voorbeeld) en gezamenlijke viermomenten, dan lig je al mijlenver voor op je concurrentie. Houd het laagdrempelig! Pluk het laaghangende fruit en bouw van daaruit verder. Plan eenmaal per jaar een event, vier de momenten en verras je klant een of twee keer per jaar met iets leuks. Meet vooraf hoe de klant over je denkt en na een jaar weer.

Klantmetingen en klanttevredenheidsonderzoeken

Zou ik bijna vergeten. We weten inmiddels dat een cijfer onder de 9 een onverschillige klantbeleving weergeeft. Maar waar focus je je op? Welke vragen stel je? Niet meer alleen over je product en diensten dus. Het onderzoek moet anders, want als je wilt weten hoe je emotioneel scoort daar zul je dus naar moeten vragen. Zet bijvoorbeeld de emotionele drijfveren onder elkaar en vraag hoe eerlijk vind je ons (van 0 tot 10), hoe betrouwbaar, hoe fun etc. Als je dan een 10 scoort… Fantastisch! De wereld ligt aan je voeten.

Best practice

De beste manier geobserveerd is het in kaart brengen van een customer journey. Een gedetailleerd beeld van elk facet van hoe klanten omgaan met je merk, producten, promoties, mensen en service on- en offline. Vervolgens ga je op zoek naar moments of truth, sleutelmomenten die het verschil maken tussen een emotionele band opbouwen en hem vernietigen. Het is tijdens deze momenten dat de perceptie van een klant wordt gevormd.

De digitale weg naar relatiemarketing

Capgemini voorspelt dat technologie organisaties zal helpen om consumentengedrag door emotieanalyses te doorgronden. De voorspelling is dat emotieanalyse cumulatief jaarlijks een groeipercentage van 82.9% zal doormaken, tot 2022. Niet gering. In het Adobe onderzoek stak dezelfde trend op. Relatiemarketing voorbeelden van merken die hier nu al mee bezig zijn Humana, een Amerikaanse verzekeraar die AI gebruikt om de ‘toon’ van de consumenten te analyseren. Wal-Mart filmt klanten om ontevreden klanten te identificeren.

Ik ben het hier deels mee eens, in de zin dat technologie natuurlijk een belangrijke rol speelt, al was het maar om het CRM-systeem optimaal te gebruiken. Maar de creatieve variabele, het emotionele vindt plaats in het fysieke. Een e-mail maakt niemand meer blij, fysieke cadeaus en events wel. Als je technologie gebruikt om dat te ondersteunen zeg ik: ja. Anders: nee.

De conclusie van Capgemini:

“Omdat de concurrentie stijgt en de consument meer te kiezen heeft moeten merken hun klanten beter leren kennen op menselijk niveau om de connectie blijvend aan te gaan. Merken moeten context bieden en de reis die ze aangaan met een merk om te begrijpen dat de eisen en wensen meegroeien. Op basis daarvan moeten merken meeslepende betrokkenervaringen creëren met als uitkomst ‘loyaliteit’. De wereld zal een transitie meemaken waarin merken niet meer louter een transactionele relatie hebben maar een betekenisvolle relatie, waardoor er houdbare loyaliteit zal ontstaan.”

Paradijsvogel

Mijn conclusie

Ik ben oprecht geïnteresseerd in emotionele binding met klanten en relatiemarketing. Maar zelfs ik heb de psychologie onderschat. De wil om ergens bij te horen. Misschien is die behoefte wel groter dan ooit en hoe erg het misschien ook kan klinken, merken kunnen die behoefte om ergens bij te horen opvullen. Ik denk aan feesten maar ook aan vakanties, ziekenhuizen, verzekeringen en bejaardenhuizen.

Al heb ik het nu wel weer over grote consumentenmerken. Als je een band voelt met bijvoorbeeld Adidas, je leeft een sportief edgy leven maar je wordt ouder, waarom opent Adidas dan geen op een gezond en sportief leven geënt verzorgingshuis? Je ziet exclusieve merken het al doen, Dsquared2 heeft horecazaak Ceresio 7 in Milaan, Burberry heeft een café in London, Marni heeft in Osaka het Marni Flower Cafe en Armani, Ralph Lauren en Bulgari ook.

Uiteraard zijn dat merken die al langer diversifiëren met bijvoorbeeld parfums, en dit onderzoek ondersteunt deze bedrijven in hun intuïtie.Ik wil onderzoeken hoe je klanttevredenheidsonderzoeken kunt optimaliseren door ze te transformeren naar het meten van de emotionele band met je klant. Dat we op een tweesprong staan is duidelijk. Organisaties die hun klantprocessen optimaliseren en daar een emotionele lading aan toe weet te voegen zullen loyale klanten krijgen, en dus winnen.

Noot: Op generlei wijze denk ik het beter te weten dan de onderzoekers bij Capgemini. Dit is mijn praktische blik op relatiemarketing. Een blik die wordt ondersteund door feiten. 

De Relatiemarketeers

Kom langs voor een vrijblijvend gesprek.

Openingstijden

Maandag- Vrijdag: 8:30 tot 18:30

Adres

Ziederij 1, 1185 ZD, Amstelveen
Telefoonnummer:+31 20 261 94 05
Email: info@derelatiemarketeers.nl

Scroll naar top